Anayasa Mahkemesi, uyuşturucu bağımlısı oğlunun cezaevinde yaşamını yitirmesi üzerine müdahalede bulunulmadığı ve sonrasında etkili bir soruşturma yürütülmediğine ilişkin şikayetinde, yaşam hakkının ihlal edildiğine ve soruşturmanın etkili yürütülmediğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'ne 2016 yılında bireysel başvuruda bulunan İbrahim M, oğlu S.M.'nin 2015 yılında tutuklanarak Sincan L Tipi Cezaevi'ne konulduğunu ve 5 gün sonra da hayatını kaybettiğini belirtti. Oğlunun hayatta kalması için yeterli müdahalede bulunulmadığını ve sonrasında yapılan adli süreçte etkili bir soruşturma yürütülmediğini kaydeden İbrahim M, oğlunun gerekli müdahalelerle hayatta kalabileceğini ifade etti. Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi,  tutuklandıktan sonra uyuşturucu madde bağımlısı olduğunu söyleyen ve uyuşturucu krizine girmesine rağmen revirde yalnızca tansiyon kontrolü yapılıp koğuşa gönderilen S.M.'nin sonraki süreçte durumunun ağırlaşmasına rağmen yeterli müdahalede bulunulmadığını tespit etti. Olay günü gece 03.00 sularında rahatsızlanan S.M.'nin 05.40 sıralarında revire götürüldüğü, uyuşturucu krizine girdiğini belirtmesine rağmen nabız ve tansiyon kontrolü yapılarak tıbbi müdahalede bulunulmadan koğuşa gönderildiği kaydedildi. Öğleden sonra saat 14.00 sularında S.M.'nin durumunun kötüleşmesi üzerine 112 Aci ambulansı çağırıldığı ancak yapılan kontrollerde yaşamını yitirdiğinin belirlendiği hatırlatıldı.

'Etkili soruşturma yapılmadı'

Ölüm sonrasında Ankara Batı Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada etkili ve yeterli bir inceleme yapılmadığı ifade edilen kararda, yeniden soruşturma yapılması gerektiği belirtildi. İhlalin sonuçlarının kaldırılması için karar Başsavcılığa gönderildi. Anayasa Mahkemesi kararında, S.M.'nin ölümüyle ilgili Adalet Bakanlığı savunmasında iç hukuk yollarının tüketilmediğinin belirtildiği kaydedilse de, devletin gözetimi altındaki bir kişinin yaşama hakkının ihlalinde bunun geçerli olmadığına dikkat çekildi. Kararda, Anayasanın 17. maddesinde belirtilen yaşamı koruma yükümlülüğünün ihlal edildiğine ve yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti.
Editör: Ömür Ünver