CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki ihlal kararının bilgi için TBMM'ye gönderilmesi nedeniyle TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un sert eleştirilerine maruz kalan Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, "İhlal idari ve/veya yargısal kararlardan değil de doğrudan bir kanun hükmünden kaynaklanmışsa bu durumda Anayasa Mahkemesi bilgi ve takdiri için yasama organına keyfiyetin bildirilmesine karar vermektedir" yanıtını verdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan, Yüce Divan Salonu’nda düzenlenen TİHEK Uzman Yardımcıları Eğitim Programı’nın açılışında konuştu.

Eleştirilere yanıt verdi

Arslan, konuşmasında, CHP milletvekili Enis Berberoğlu kararını nedeniyle siyasetçiler tarafından mahkemeye yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi. İhlalin ne şekilde giderileceğinin tamamen yasama organının takdirinde olduğunu belirten Arslan, “Söz konusu bildirim, münhasıran milletvekillerine ait olan kanun teklif etme yetkisine bir “müdahale” olmadığı gibi kuvvetler ayrılığı ilkesine de herhangi bir aykırılık oluşturmamaktadır” diye konuştu.

Kanundan kaynaklanmışsa Meclis'e de gönderiyoruz

Arslan, "Öte yandan ihlal idari ve/veya yargısal kararlardan değil de doğrudan bir kanun hükmünden kaynaklanmışsa bu durumda Anayasa Mahkemesi bilgi ve takdiri için yasama organına keyfiyetin bildirilmesine karar vermektedir. Belirtmek gerekir ki, Anayasa Mahkemesi şu ana kadar sadece dört başvuruda ihlalin kanundan kaynaklandığı tespitini yapmış ve keyfiyetin yasama organına bildirilmesine hükmetmiştir. Bunların ilki olan pilot karar sonucunda Meclisimiz gerekli yasal değişikliği yapmak suretiyle yeni ihlallerin ortaya çıkmasını önlemiştir." dedi.  
Editör: Ömür Ünver