Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılında elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemediği için haklarında yasal işlem başlatılan abonelerin sayısını açıkladı.
CHP’li Milletvekili Bekir Başevirgen’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılında 105 bin elektrik, 60 bin doğalgaz abonesi hakkında yasal işlem başlatıldığını açıkladı. Yaşanan duruma tepki gösteren Başevirgen ise, “İnsanların hastalıkla boğuştuğu, eve kapandığı, gelirinden olduğu olağanüstü bir dönemde vatandaşlara elektrik ve doğalgaz borçlarını ödeyemedikleri için yasal takip başlatılmasını kabul etmek mümkün değil.” dedi.
CHP Manisa Milletvekili Başevirgen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, “Türkiye genelinde 2020 yılında kaç abonenin borçlan nedeniyle elektrik ve doğalgazı kesilmiştir? Manisa ilinde 2020 yılında kaç abonenin borçlan nedeniyle elektrik ve doğalgazı kesilmiştir? Türkiye genelinde ve Manisa ilinde bu vatandaşlarımız için herhangi bir icra ve haciz takibi başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu sayı kaçtır? Vatandaşlarımızın yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle ödeme güçlüğü çektikleri elektrik ve doğalgaz faturaları için bir çalışma yapacak mısınız?” sorularını yöneltmişti.
105 bin 600 elektrik, 60 bin 237 doğalgaz abonesine yasal takip
Bakan Dönmez’ in verdiği yanıta göre, 2020 yılında mesken abone grupları için Türkiye genelinde üretilen 320 milyon 802 bin 228 elektrik faturasından %0,92’sine (2 milyon 951 bin 380), 169 milyon 575 bin 739 doğalgaz faturasından %0,43’üne (729 bin 176) yükümlülüklerini yerine getiremediğinden dolayı geçici olarak kesinti uygulandı.
Zamanında borç ödenmemesi nedeniyle 105 bin 600 elektrik ve 60 bin 237 doğalgaz abonesi için de yasal takip başlatıldı. Bakan Dönmez, Manisa ili için bu sayıları 709 elektrik ve 534 doğalgaz abonesi olarak açıkladı.
“Pandemi Koşulları Yasal Takibe Engel Olmamış”
Önerge sahibi CHP Manisa Milletvekili Başevirgen ise “Sayın Bakanın verdiği bilgilere göre, pandeminin zirve yaptığı 2020 yılında, 105 bin 600 elektrik ve 60 bin 237 doğalgaz abonesine borçlarını ödeyemediği için yasal takip başlatılmış. Aynı dönemde 2 milyon 951 bin 380 elektrik faturası ve 729 bin 176 doğalgaz faturası ödenemediği için kesinti uygulanmış” dedi.
“İktidarın, Vatandaşını Desteksiz Bıraktığının İtirafı”
Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Pandemi nedeniyle uygulanan kısıtlamalar nedeniyle insanların evlerine kapanıp kazançlarından da mahrum kaldığı bir dönemde, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemediği için kesinti uygulanması ve hatta haklarında yasal işlem başlatılması gerçekten üzüntü verici. Sosyal devlet anlayışı gereği böyle olağanüstü durumlarda yaşamsal öneme sahip elektrik ve doğalgaz kesintisi yapılmamalı ve faturalarını ödeyemedi diye insanlar hakkında yasal takip başlatılmamalıydı. İktidarın, bu süreçte vatandaşına destek olmakta ne kadar yetersiz kaldığını bu veriler bizlere açıkça gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Editör: Ömür Ünver