İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı bir televizyon programında suç örgütü lideri Sedat Peker'den ayda 10 bin dolar alan bir siyasetçi olduğunu açıklaması ve “yargıya başvurdum, yargı beni çağıracak” sözleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Adliye kaynakları, Soylu’nun hakaret suçundan şikayetçi olabileceğini, bu kapsamda mağdur-müşteki sıfatını alabileceğini, şikayetini avukatları aracılığıyla yapabileceğini, savcılığa gitmesine de gerek olmadığını söyledi. Kaynaklar, Soylu’nun, Peker’den 10 bin dolar alan siyasetçiye şikayet dilekçesinde değinmesine de gerek olmadığını ama değinirse bu konunun ayrıca ihbar kabul edilerek ayrı bir soruşturma başlatabileceğini de vurguladı. Kaynaklar, 10 bin dolar alan siyasetçi olayının genel anlamda bir ihbar niteliğinde olduğunu, bu kapsamda Soylu’nun İçişleri veya Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nu da harekete geçirebileceğini, bu olursa hazırlanacak bir raporun savcılığa intikalinden sonra soruşturma başlatılabileceğini de söyledi. Soylu, katıldığı bir televizyon kanalında yaptığı konuşmasında, “organize suç örgütü lideri Sedat Peker’den 10 dolar alan siyasetçi var” demiş, daha sonraki açıklamalarında da, "(10 bin dolar alan siyasetçi kim sorusu) Ben bir siyasetçi dedim partisini söylemedim. Ben işin bir parçasını söyledim. Biraz daha ötesi var. Ben yargıya başvurdum arkadaşlar, yargı beni çağıracak ve diyeceğim ki, bu suç örgütü lideri Bursa'daki şu olayda 18 kişi tutuklandı. Bu suç örgütünün dosyası niçin ayrıldı, neden yakalama emri çıkarmadınız? İstanbul'da 2018'de başlayan bu soruşturma emniyetten 2019 tarihinde gittikten sonra 3 gün sonra suç örgütü elebaşısı yurtdışına çıktı. O tarihten bundan 3 ay öncesine kadar İstanbul Emniyeti bana sorduğunda gereğini yerine getireceğiz dediniz. Ben sadece bu meselenin nasıl olduğunun hukuki izahatini isteyeceğim." ifadesini kullanmıştı. https://www.evrensel.net/haber/433651/soylu-konustu-agari-elestirdi-chplileri-hedef-aldi-davutoglu-bizi-dinletti-dedi

Mağdur müşteki sıfatıyla ifade verebilir mi?

Gazetezebra’nın ulaştığı adliye kaynakları, Soylu’nun kendisine yönelik bir hakaret suçu kapsamında yapacağı veya yaptığı şikayet üzerine savcılık tarafından ifadesinin alınabileceğini söyledi. Bu ifade alma yöntemi de bizzat adliyeye gitme şeklinde olmayabilir. Soylu, avukatları aracılığıyla hakaret suçundan suç duyurusunda bulunabilir ve dilekçesine hakaret konusu isnatları yazabilir. Bu kapsamda Soylu, başlatılacak soruşturmanın mağdur-müştekisi olur. Kaynaklar, olası bir soruşturmada Soylu’nun kendisine yönelik hakaret soruşturmasının mağdur-müştekisi olacağından “10 bin dolar alan siyasetçi kim?” sorusuna yanıt vermesine gerek olmadığını dile getiriyorlar. Ufak bir ihtimal de olsa Soylu, eğer şikayete konu edilecek dilekçede bu konuya girerse savcılığın bu açıklamayı ihbar kabul edip ayrı bir soruşturma başlatabileceğini söyleyenler de var.

Teftiş Kurulları

Adliye kaynakları Soylu’nun, “Peker’den 10 bin dolar alan siyasetçi var” açıklamasının genel hatlarıyla bir ihbar niteliğinde olduğunu söyledi. Kaynaklar, bu kapsamda savcılığın değil de, Teftiş Kurulları'nın harekete geçebileceğini, Teftiş Kurulu’nun yapacağı olası inceleme sonrasında düzenlenecek raporun savcılığa gönderilmesiyle savcılığın harekete geçirilebileceğinin de imkan dahilinde olduğunu da söyledi.  
Editör: Ömür Ünver