Türkiye Tiyatro Vakfı, "Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz" Sergisi kapsamındaki etkinliklerine devam ediyor. Vakfın, Mayıs ayı programı da belli oldu.

Hrant Dink Vakfı öncülüğünde Türkiye Tiyatro Vakfı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanan “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisi, 25 Temmuz 2021 tarihine kadar Yapı Kredi Kültür Sanat’ta ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Sergi üç ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm Hagop Ayvaz’ın tiyatro yaşamına, ikinci bölüm 1946-1996 yılları arasında aralıksız çıkardığı Kulis Dergisi’ne, üçüncü bölüm Osmanlı ve Türkiye tiyatro tarihinin kilometre taşları olan sanatçılara, topluluklara, oyunlara ve mekânlara odaklanıyor. Kevser Güler, Banu Atça ve Esen Çamurdan küratörlüğünde hazırlanan serginin tümilgililerin katılımına açık ve ücretsiz düzenlenen çevrimiçi etkinlikleri Yapı Kredi Kültür Sanat'ın YouTube kanalından izlenebilir.

Kulisten Portreler

TTV kurucu başkanı ve küratör Esen Çamurdan’ın hazırlayıp sunduğu “Kulis’ten Portreler” adlı seçki, https://www.youtube.com/watch?v=jBpnOxpBXz4 linkinden izlenebilir. Hagop Ayvaz’ın yaşamında yer etmiş Mardiros Mınakyan, Eliza Binemeciyan, Kınar Hanım, Behzat Butak, Toto Karaca, Naşit Özcan, İsmail Dümbüllü gibi adların yaşam öykülerine tanık olduğumuz seçkide, sanatçıların tiyatro tarihimizdeki yerlerine ve aralarındaki ilişkilere de değiniliyor.

Tiyatro mekanları yalnızca birer bina mıdır?

“Tiyatro Mekânları Yalnızca Birer Bina mıdır?” başlıklı etkinlik yine TTV kurucu başkanı Esen Çamurdan moderatörlüğünde, İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Karaboğa ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Kerem Özel katılımıyla 15 Nisan’da gerçekleşti. Söyleşide özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısında tiyatro sanatının İstanbul’daki merkezi olan Direklerarası ve Beyoğlu örneklerinden yola çıkarak kent coğrafyasında tiyatro binasının konumu ve insanın mekânsal çevresiyle etkileşimi tartışıldı. Ele alınan bir başka önemli nokta da toplumsal bellek ve toplumsal varlık ile tiyatro mekânlarının ilişkisi oldu. Tiyatro mekânlarının zaman içinde geçirdikleri değişim ve dönüşümlerin kentin kültür ve sanat yaşamına izdüşümlerinin de konuşulduğu etkinliğin kaydı https://www.youtube.com/watch?v=p6ajojiE65olinkinden izlenebilir. KUTU TTV Mayıs Etkinlik Takvimi Etkinliklerini çevrimiçi sürdüren Türkiye Tiyatro Vakfı’nın Mayıs programı belli oldu:
  • TTV’nin Tiyatromuzda Tarih Konuşmaları kapsamında, 7 Mayıs Cuma günü araştırmacı yazar Nesim Ovadya İzrail “Osmanlı ve Türkiye Tiyatrosunda AŞOD MADATYAN” başlıklı bir konuşma yapacak.
Türkiye Ermeni tiyatrosunun vazgeçilmez adlarından biri olan ve 1902 yılında sahneye çıkan Aşod Madatyan ölünceye dek tiyatro dünyasından hiç kopmadı, döneminin önemli olaylarına tanıklık etti. Nesim Ovadya İzrail sanatçının yaşantısından, tanık olduklarından yola çıkarak Osmanlı’nın son yıllarının, Meşrutiyet döneminin ve erken Cumhuriyet yıllarının tiyatrosuna odaklanacak.
  • TTV’nin Tiyatromuzda Toplumsal Cinsiyet Konuşmaları kapsamında 14 Mayıs Cuma günü, Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Hülya Adak,“Absürd Tiyatro Kanonu: Kadın Oyun Yazarları ve Politika” başlıklı bir konuşma yapacak.
Çevrimiçi gerçekleşen etkinliklere kayıt olmak için TTV web sitesini ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.  
Editör: Ömür Ünver