Koronavirüs tedbirleri her yerde

Koronavirüs tedbirleri bütün dünyada yeni uygulamaları da beraberinde getiriyor. Türkiye'de parti kongreleri ve bazı kişilerin cenazelerinde toplanan kalabalık nedeniyle gündemden düşmeyen önlemlerin eşit uygulanması tartışmalarına yönelik dünyada da çeşitli örnekler yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Prens Philip'in cenaze törenine katılacakların sayısı koronavirüs önlemleri kapsamında 30 kişiyle sınırlandırıldı. Norveç'te ise Başbakan Erna Solberg, kısıtlamaları ihlal ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı.

Koronavirüs pandemisiyle mücadele eden dünyada yeni normale ilişkin uygulamalar dikkati çekiyor.

Prens Philip'in cenaze töreni

Geçtiğimiz günlerde 99 yaşında yaşamını yitiren İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in eşi Prens Philip'in, San George Şapeli'nde yapılması planlanan cenaze törenine Covid-19 tedbirleri kapsamında 30 kişi davet edilecek.  İngiliz basınında yer alan haberlere göre, bu kişilerin belirlenmesi zorlu bir süreç olarak değerlendiriliyor. Çünkü hem İngiltere Kraliyet Ailesi hem de Prens Philip'in ailesinden kimlerin davet edileceği konusu tartışılıyor. Philip'in 4 çocuğu bulunuyor. 21 de torunu olan Philip'in sadece çocukları, onların eşleri ve torunlarıyla bu sayı tamamlanıyor. Ayrıca hem Kraliçe Elizabeth hem de Prens Philip, şu anda dünyadaki bütün monarşilerin başındaki ailelerle akrabalığı bulunuyor. Devlet başkanları ve kraliyet ailelerinin temsilcilerinin törene katılması kısıtlama nedeniyle şimdilik mümkün görünmüyor.

Başbakana para cezası

Öte yandan Norveç Başbakanı Erna Solberg, hükümetinin koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında aldığı kısıtlama kararlarına uymayarak Şubat ayında 13 kişinin katılımıyla doğum gününü kutladı. Başbakan Solberg’e kısıtlamaları ihmal etmesi nedeniyle 20 bin Norveç kronu (1975 euro) para cezası verildi. Yerel medyada yer alan habere göre Noveç Başbakanı Erna Solberg,  Norveç’te halka açık toplantıların 10 kişiyle sınırla olmasına rağmen Şubat ayında 60’ıncı yaşını 13 kişinin katılımıyla kutladı. Polis, Başbakan Solberg için düzenlenen etkinliğin izin verilen misafir sayısını aştığı sonucuna vararak, başbakana 20 bin Norveç kronu para cezası verdi. Polis yetkilisi Ole Saverud, dün yaptığı açıklamada, "Yasa herkes için aynı olsa bile, herkes eşit değildir. Solberg, ülkenin en önemli seçilmiş temsilcisidir ve pek çok durumda hükümetin salgını durdurma tedbirlerine ilişkin kararlarında önde gelen figür olmuştur. Bu nedenle halkın, sağlık kurallarına olan güvenini sürdürmek için kendisine bir yaptırım uygulanmasının haklı olduğu düşünülüyor" dedi. Solberg ailesinden 13 kişinin 26 Şubat'ta bir kış sporları beldesindeki bir restoranda yemek yediğini itiraf etmiş ve sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 'kızgın ve hayal kırıklığına uğramış' Norveç vatandaşlarından özür dilemişti.
Editör: Ömür Ünver