[caption id="attachment_23145" align="alignnone" width="250"] Nissert Uluslararası Sertifikasyon ve Denetim Hizmetleri Sistem Belgelendirme Müdürü Neriman Koçhisarlı[/caption] Bugün vesilesiyle tüketicileri ‘gıda güvenliği kaynaklı hastalıklar nasıl önlenir?’ konusunda bilinçlendirmek, benim için de meslektaşlarım için de bir fırsat. Dünya Sağlık Örgütü, güvenli olmayan gıdaların çoğunun aşırı derecede zararlı olan 200'den fazla hastalığa neden olabileceğini açıkladı. Gıda güvenliğinin anahtarı 5 kuralı da hatırlattı:
  1. Genel ve kişisel hijyeni sağlayın (El yıkama, malzeme/ortam temizliğine dikkat edin)
  2. Gıdanızı güvende tutun (doğru sıcaklık/süre/ortamda muhafazasına dikkat edin)
  3. Çapraz kontaminasyonu engelleyin (Çiğ ve pişmiş gıdalarla, kirli ve temiz bölgeleri/malzemeleri ayırın)
  4. Doğru pişirin (Gıdayı tanıyarak tüm mikroorganizmaları yok edecek ısı/süre/yöntemle pişirin)
  5. Güvenli su ve hammadde kullanın (İçilebilir su kullanın ve hammaddelerinizin temiz/güvenilir kaynaktan olmasına dikkat edin)
Tüm tüketicilerin/vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşma ve tüketme hakkı vardır. Kuşkusuz gıda güvenliğinin en önemli sağlayıcısı resmi denetimlerdir. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerek üretim gerekse de satış yerlerine denetim sayısını ve sıklığını arttırması gerekmektedir. Ayrıca denetçi sayısı arttırılmalı ve denetçi nitelikleri de güçlendirilmelidir. Resmi denetimlerle birlikte 'güvenilir gıda zincirinin' vazgeçilmez halkası 'gıda güvenliği yönetim sistemleri' denetimleridir. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi nasıl alınır? Gıda güvenliği, 'tarladan sofraya' olan üretim süreci içerisinde, insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretilmesini sağlamak için alınan tedbirlerin tamamıdır. Bu zincirde yer alan tüm kuruluşlar yasal şartlara ve standartlara göre eğitimlerini tamamlar, dokümanlarını oluşturur, sistemini işletir ve kayıtlarını tutar. Bu süreci tamamladıktan sonra akrediteli (uluslararası belge verme yetkisinin onaylanması) belgelendirme kurumlarına başvurur. Bu kurumlar, uluslararası kurallara göre yetkilendirdiği denetçilerle denetimlerini yapar. Denetimin süresi ve içeriği de kuruluşun kapsamı, çalışan sayısı gibi kriterlere göre değişir. Sonuçta standartları denetleyen kurumların da ayrı standartları var ve onları da akreditasyon kurumları denetler. Ürünlerin etiketlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı izni olduğunu mutlaka görmelisiniz. Bunun yanında gerek ambalajlarda gerekse de tanıtımlarında gördüğünüz bazı belge isimleri vardır. Gıda üretimi yapan ve gıda zinciri içinde yer alan kurumların uyguladıkları Hem gıda hem de diğer sektörlerin uyguladıkları İzinleri ve dolayısıyla etiketi olmayan ürünler merdiven altı ürünlerdir. Bunların üretiminde hangi hammadde kullanılmış, kim, neyi, nerede, ne zaman ve ne şekilde üretmiş belli değildir. Güvenilir ve hilesiz ürünler için öncelikle ambalajlı ve bildiğiniz markaları tercih edin. Gerçekten etkili gıda güvenliği yönetim sistemleri uygulayan bildiğiniz ve güvendiğiniz yerlerden satın almanız, sağlığınız için olmazsa olmazlardandır. Dünya Gıda Güvenliği Günümüz kutlu olsun... Sağlıkla kalın…  
Editör: Ömür Ünver