ORSİAD Başkanı Levent Çamur, salgın sürecinde sanayi sektörünün acil çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çekti, “Turizmciler kadar sesimiz duyulsun diye en üst perdeden sesleniyoruz; hammaddeye ulaşmak, özellikle mavi yakalımızı salgından ‘öncelikli aşıyla’ korumak istiyoruz” dedi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Başkan Levent Çamur, sanayi sektöründe salgın nedeniyle bir yılı aşkın süredir devam eden sıkıntıların üretimden ihracata kadar her alana yansıdığını söyledi. Bu zorlu sürece rağmen Türk sanayicisinin yatırımdan, üretimden, ihracattan ve istihdam yaratmaktan geri kalmadığını vurgulayan Başkan Çamur, şöyle devam etti: “Yine de toparlanmamız için daha fazla desteğe ve tedbire ihtiyacımız var. İmalat sanayicisinin en az turizmciler kadar ilgi görmeye ihtiyacı var. Bu ülkenin turizm geliri kadar sanayi gelirine, sanayiden elde edilecek malların ihracından elde edilecek gelire ihtiyacı var. Salgınla mücadelede tedbir alınırken sanayicinin hammadde temininde yaşadığı sorunlara, lojistik, navlun ve kontenyer konusunda karşılaştığı engellere neşter vuracak, beklentilerine karşılık verecek adımlar da bekliyoruz…”

'Hammadde peşinde koşmayalım'

Sanayicinin aylardır devam eden hammadde ve ara mal sorununun, önümüzdeki yaz aylarında ciddi kayıplara yol açmasından endişe ettiklerini söyleyen Başkan Çamur, “İthal hammadde tedarik edemediğimiz gibi, yerli hammadde fiyatlarındaki yüzde 100’ü aşan artış nedeniyle üretim yapmakta zorluk çekiyoruz. Üretici artık sac, polipropilen, sunta peşinde koşmak, ‘nerede tıkanacağız’ endişesi yaşamak istemiyor. Üretimde, dolayısıyla ihracatta aksamalara yol açan hammadde ve ara mal sıkıntısı, yaz aylarında çarkların tamamen durmasına dahi neden olabilir. Çarkların durması demek, ekonomide güç kaybı demek. Bizim, yetkililerden hammadde teminiyle ilgili en üst perdeden beklentimiz; yerli firmalara ihracatta sınırlama getirilmesi, fahiş artış yapmalarının önüne geçilmesi, geçici olarak ithal hammadde vergisinin kaldırılması, ithalatta alternatif kaynaklar yaratılmasıdır” dedi.

'İşverene değil, çalışana aşı istiyoruz'

Pandemiyle mücadele politikasının turizm kadar sanayi odaklı olması gerektiğinin de altını çizen Levent Çamur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayi odaklı olmalı ki üretim aksamadan devam edebilsin. Üretimin devam etmesi için de finansal destekler kadar hammaddeye erişim de önemli. En az bunlar kadar önemli bir diğer konu ise haftalardır dile getirdiğimiz sanayide ‘mavi yakalı’ çalışanlarımızın ivedilikle aşılanması. Aşıda önceliği işveren olarak kendimiz için değil çalışanlarımız için istiyoruz. Virüs bulaştıkça iş gücünde kayıplar da artıyor, üretim yavaşlıyor, bu da zincirleme olarak ihracatta aksamaya kadar gidiyor. Sanayi sektörünün temsilcileri olarak bizler en az turizmciler kadar sesimizin duyulmasını bekliyoruz.”
Editör: Ömür Ünver