Pandemi dünyadaki her ekonomiyi negatif olarak etkiledi ama Türkiye’de bunun etkisi başka ülkelerden daha fazla, çünkü Türkiye ekonomisinin çok büyük zayıflıkları vardı" diyen Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, "Pandemiden çıkışın çok zor olacağını düşünüyorum Türkiye’de" ifadelerini kullandı.

  MIT Öğretim Üyesi Prof. Daron Acemoğlu ekonomide devletin rolünü, kalkınma yaklaşımını ve kurumsallaşma alanındaki tartışmaları Bloomberg HT'ye verdiği söyleşide ele aldı. Covid-19 çok daha uzun zamandır olan bazı problemleri ortaya iyice çıkardığını vurgulayan Acemoğlu, "Bunların içinde eşitsizlik ve ekonomideki yönün nereye gittiği gibi sorular var. Bunların hepsi içinde devletin rolü çok önemli. Refah devletinin geri gelmesi aslında kaçınılmaz hale geldi. Bunu Amerika’da şu anda görüyoruz, Biden hükümeti refah devletini kuvvetlendirmeye başladı. Bunun bazı açılarını Avrupa’da da görüyoruz. Gelişmekte olan ülkelerde de aynı şeyleri göreceğiz. Aynı zamanda, devletin ekonominin gidişatı üzerine olan etkisi de artmış durumda. Bu aslında tarihsel olarak da gördüğümüz bir süreç. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nda, devletin harcamalarının ve direkt olarak yaptığı etkilerin hızlı arttığı kesimlerin sonunda hemen vergilerin azalması gibi bir durum görmüyoruz. Artış sürekli bir hale geliyor. Ben de pandemi sonrası aynı şeylerin yaşanmasını bekliyorum. Amerika’da ve Avrupa’da olan harcamaların artışının sürekli bir hale gelmesini beklerim. Bunun ekonomiye olan başka etkileri de var. Örneğin, altyapıya olan yatırımlar… Daha da gereklisi şirketlerle toplum arasındaki ilişkilerin regüle edilmesi gibi konularda devletin yeniden önemli bir rol oynaması gerekiyor. Covid-19 da sanki bize bunun yapılmasının çok gerekli olduğunu hatırlatan bir süreç başlattı" dedi.  

"Şirketlerin yatırımları yeterince yüksek değil"

Türkiye'nin son 15 senede büyüdüğünü ancak bunun verimli bir büyüme olmadığına dikkati çeken Acemoğlu, şunları kaydetti: "Pandemi dünyadaki her ekonomiyi negatif olarak etkiledi ama Türkiye’de bunun etkisi başka ülkelerden daha fazla, çünkü Türkiye ekonomisinin çok büyük zayıflıkları vardı. Verimsizlik probleminden bahsettim biraz önce, Türkiye bunun en uç örneklerinden bir tanesi... Türkiye’de son 15 senedir büyüme var fakat verimli bir büyüme yok. Bunun bir etkisi şirketlerin bilançoları iyi değil. Şirketlerin yatırımları yeterince yüksek değil. Yeni teknolojiye olan yatırımlar doğru yerlerde gitmiyorlardı. Bunun üzerine bir de hem şirketlerin hem de bireylerin borçluluk problemi eklendi. Üzerine pandemi gelince çok daha kritik bir durum yarattı. Pandemiden çıkışın çok zor olacağını düşünüyorum Türkiye’de."
Editör: Ömür Ünver