Lübnan'da yakıt krizine bağlı olarak iki büyük elektrik santralinin durmasının ardından ülke geneline karanlık çöktü. Hindistan’da ise bazı eyaletlerde elektrik kesintisi yaşanırken bazı eyaletlerde ise önümüzdeki günlerde olması kesinti yaşanması bekleniyor.

  Pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntılardan normalleşmeye geçmeye çalışan dünyanın dört bir yanında enerji krizi yaşanıyor. Üretimin artmasıyla enerjiye talep bir anda yükselirken, özellikle doğalgaz ve kömür krizi yaşanmaya başlandı. Elektrik santrallerine yakıt sağlanamayınca da kesintiler yaygınlaştı. Lübnan Elektrik Kurumundan yapılan açıklamada, yakıtın tükenmesi sebebiyle Deyr Ammar ile Zahrani Elektrik santrallerinin durduğu, üretim kapasitesinin 270 megavatın altına düştüğü bildirildi. Ülkede bir süredir yakıt krizi nedeniyle süren elektrik kesintileri, kuzeyde ve güneyde yer alan 2 ana elektrik santralinin durmasıyla birlikte ülke genelini karanlığa mahkum etti. Akşam saat 18:00-19:00 saatlerinden gece saat 00:00'a kadar mahalle jeneratörlerinden yüksek meblağlarla 5 veya 10 amperlik elektrik hizmeti alan vatandaşlar, saat 00:00'dan sonra ise geceyi karanlıkta geçirmek zorunda kalıyor.

Hindistan'da fabrikalar durdu

Çin’den sonra dünyanın en büyük kömür tüketicisi  olan Hindistan'da da, kömür kıtlığı krizinin yükselmesi ile daha fazla kesintiyle de karşılaşabileceği belirtildi. Penjab eyaletinde 3-4 saatlik bir kesinti yaşanırken 5 fabrikada üretim durdu. Ayrıca Yeni Delhi’nin de elektrik kesintileri ile karşılaşması bekleniyor. Yeni Delhi eyalet başkanı Arvind Kejriwal Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Delhi bir güç kriziyle karşı karşıya kalabilir. Bunu önlemek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi.

Tokyo'da trenler durdu

Öte yandan, Japonya’da yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle Tokyo bölgesindeki birçok sefer askıya alındı. Binlerce kişi istasyonlarda mahsur kalırken, bazı bölgelerde taksi ve otobüs kuyrukları oluştu. Kesintinin arızadan kaynaklandığı belirtildi.
Editör: Ömür Ünver