Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, "Türkiye ekonomisi, sanayisi para bol olduğu zaman hızlı büyüyor, olmadığı zaman da yerimizde sayıyoruz. AVM'ler, binalar yaptık. Bu kaynaklarla sanayimizi daha da geliştirebilirdik. Türkiye'yi pandemide 2 yıl üretim taşıdı. Bunu büyüterek, elektronikle katma değeri artırarak yolumuza devam etmemiz lazım" dedi.

Ankara Sanayi Odası Elektronik Sanayi Meslek Komitesi tarafından Ankara’da elektronik sanayinin gelişimine katkı sunmak amacıyla sektör paydaşlarının ödüllendirildiği “2021 Yılı Elektronik Sektörü Yılın İş İnsanı ve Üstün Hizmet Ödülleri Töreni” İvedik Ankara Teknopark’da düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Yılın İş İnsanı Ödülü Karel Elektronik Yönetim Kurulu Üyesi Yaman Tunaoğlu'na, Üstün Hizmet Ödülü ise Ostim Teknik Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Üyesi ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mirzahan Hızal'a verildi ASO Elektronik Sanayi Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Uğurlu, Teknopark Ankara'da düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan hammadde, üretim, lojistik gibi sorunların birçok ülkede üreticilerin yan sanayi ürünlerine ve tüketicilerin nihai ürüne erişimini güçleştirdiğini söyledi. Sanayicilerin birlikte çalışarak, alternatif arayan bu talebin bir kısmını ülkeye çekebileceğini ifade eden Uğurlu, "Biz elektronik sanayinin üyeleri, diğer tüm sektörlerin işbirliği arayışlarına elimizden gelen her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Günümüzde her ne üretiyorsak ona akıl katmanın, katma değeri artırmanın yolu elektronikten geçiyor. İnanıyoruz ki birlikte çalışırsak Ankara'yı Türkiye'nin, Türkiye'yi yakın coğrafyanın sanayi merkezi, sanayinin başkenti yapabiliriz." dedi. İvedik Organize Sanayi Bölgesi ve Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin ise elektroniğin üretimin nefesi olduğunu vurgulayarak, elektronik olmadan üretim söz konusu olamayacağını belirtti. Gültekin, "Bugünkü sıkıntıları aşabilmek için elektronik sektörüne ihtiyacımız var. Dünyada elektronik ticaret hacmi giderek büyümekte. Üretim batıdan doğuya kaymakta, biz de bundan payımızı aldık. Dünya pazarlarında rekabet gücümüzü artırarak başarılı olduğumuz kanıtladık. Elektronik sektörüne önem vermemiz ülke ekonomisine güç katacaktır, darboğazdan çıkmasını sağlayacaktır." diye konuştu. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek de konuşmasında, sanayinin, sanayileşmenin, sanayiye dayalı ihracatın ülkenin kalkınması için en kritik faktör olduğunu idarecilere anlatmak zorunda olduklarını söyledi. Yülek, kur dalgalanmasının önüne geçilebilmesi için Türkiye'nin çok güçlü sanayi yapısına sahip olması gerektiğini vurguladı.

'Türkiye, çip üretir duruma gelmeli'

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de savunma başta olmak üzere elektroniğe dayalı birçok alanda başarılı işlere imza atıldığına işaret ederek, Türkiye'nin artık yarı iletken, çip üretir duruma gelmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Özdebir, şunları kaydetti: "Stratejik ürünlerde, elektronik sektöründe son derece güzel uygulamalar yapıyoruz ama o yarı iletkenleri bize vermedikleri zaman hiçbir şey yapamıyoruz. Bu alana da mutlaka girmemiz lazım. Daha önce 5-10 dolara aldığımız çipler için 2026 yılına teslimat tarihleri verildi. 80 dolara kadar alabildiğimizde sevindik. Güç birliği yaparak sanayimizi, devletimizin kaynaklarını bu tarafa doğru yönlendirmemiz de şart. Türkiye ekonomisi, sanayisi para bol olduğu zaman hızlı büyüyor, olmadığı zaman da yerimizde sayıyoruz. AVM'ler, binalar yaptık. Bu kaynaklarla sanayimizi daha da geliştirebilirdik. Türkiye'yi pandemide 2 yıl üretim taşıdı. Bunu büyüterek, elektronikle katma değeri artırarak yolumuza devam etmemiz lazım."
Editör: Ömür Ünver