YÖK, transkript belgesinin Türkçe ve İngilizce olarak çift dilde e-Devlet kapısı üzerinden temin edilebilmesine yönelik çalışmaları tamamladı. Artık transkript belgeleri, YÖK’ün e-Devlet kapısı üzerindeki alana giriş yapılarak “Transkript Belgesi Sorgulama” kısmından ücretsiz temin edilebilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 81 ilden 560 gencin online olarak katıldığı “En Uzun İftar Sofrası" programında transkript belgelerinin istenilen yerden çift dilli olarak herhangi bir ücret ödenmeden hızlı bir şekilde alınabileceğini duyurdu.

YÖK’ün üniversitelerle birlikte yürüttüğü çalışmalar neticesinde öğrencilerin en çok ihtiyaç duyduğu resmi belgelerden biri olan transkript belgesinin standart bir formda ücretsiz, Türkçe ve İngilizce olarak çift dilde e-Devlet kapısı üzerinden kolayca temin edilebilmesi imkânı sağlandı.

YÖK tarafından başlatılan çalışmalarda ilk olarak üniversitelerin mevcut transkript belgeleri incelenip taslak bir transkript belgesi oluşturuldu. Söz konusu taslak belge bütün üniversitelere gönderilerek ilgili üniversite yetkililerinin görüş ve önerileri alındı. Görüş alımının ardından belgeye son şekli verilerek, bütün üniversitelere standart bir form şeklinde gönderildi. Bu çalışmaların ardından YÖK, kendi bilgi işlem sistemi ile üniversite bilgi sisteminin uyumunun sağlanarak YÖK’ün e-Devlet üzerindeki alanından transkript belgesinin verilebilmesi için gerekli bütün veri girişlerinin tamamlanması hususunda üniversitelere yazı yolladı. Devlet ve vakıf bütün üniversiteler de bu verilerin sisteme girişlerini kendileri sağladılar.
Editör: Ömür Ünver