"Vakalar artıyor, tedbirler alınmıyor"

Eğitim-Sen tarafından açıklanan 'Vaka Tespit-2' başlıklı raporda, yüz yüze eğitime geçilmesine rağmen 8 milyonu birinci doz 3 milyonu ikinci doz olmak üzere yapılan 11 milyon aşı içinde eğitim emekçilerinin aşılanmasının 80 binde kaldığı kaydedildi.

  Eğitim-Sen, pandemi döneminde eğitimde yaşanan tabloya dikkati çekmek için 'Vaka Tespit-2' başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, yüz yüze eğitime geçilmesine rağmen yaşanan aksaklıklara dikkat çekildi. Sendikanın açıklamasında şu tespitler yer aldı: "Covid 19 salgınının dünyada ve Türkiye’de tüm ekonomik ve sosyal yaşama olumsuz etkilerinden en fazla etkilenen alanlardan biri de eğitim-öğretim alanı olmuştur. Birçok ülke salgına karşı mücadele yürütürken yapmış olduğu düzenlemelerde sağlıklı ve güvenli eğitimi gözeten ve planlamalarının öncelikli noktasına taşıyan bir çalışma izlemiş olmasına rağmen ne yazık ki ülkemizde en gerilerde ve neredeyse dikkate alınmayan bir alan olmaktan kurtulamamıştır. Ülkemizde şu ana kadar 8 milyonu birinci doz 3 milyonu ikinci doz olmak üzere yapılan 11 milyon aşı içinde eğitim emekçilerinin aşılanmasının 80 binde kalmış olması da bu yaklaşımın bir sonucudur. MEB’in 1 yıldır devam eden salgın sürecinde uzaktan eğitime de yüz yüze eğitime de yeterince hazırlık yapamamasının nedeninin strateji geliştirme, planlama yapma ve karar alma süreçlerinde yaşanan sistemsel kriz olduğu açıktır. Eğitime ayrılan bütçenin çok düşük seviyede olması dolayısıyla ne ek kadro istihdamı ne okullarda fiziki yenilenme ne de gerekli teknolojik ilerleme sağlanamamaktadır.

Sağlıklı ortan sunulamadı'

Gelir seviyesi oldukça düşmüş olan toplumun bir de çocuklarının eğitimsiz kalması ülkemizin geleceği açısından çözüm bekleyen bir probleme dönüşmüştür. Uzaktan eğitim döneminde mağduriyet yaşayan yoksul ailelerimizin çocukları, kırsal kesimde olanakları olmayan çocuklarımız, eğitimden kopan ve ağırlıkla tarımda işçi olarak çalıştırılan çocuklarımız, eğitimden koparılan kız çocuklarımız büyük bir istekle yüz yüze eğitimi beklerken onlara sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı sunulmaması en büyük kaygımız ve mücadele gerekçemizdir.

'Vaka sayısı artıyor'

Mevcut durumda okullarımızda ki tablo giderek ağırlaşırken, Bakan Ziya Selçuk her şey yolundaymış gibi okul gezileri yapmakta, öğrencilerle ve öğretmenlerle kısa süreli buluşmalar gerçekleştirmekte ve bu görüntüleri sosyal medyada sergilemektedir. Ancak gerçeğin kendisi bu değildir. Madalyonun bir de görünmeyen gösterilmeyen öteki yüzü vardır. Bugün açıkladığımız ikinci vaka tespit tablosu işte bu yüzü göstermektedir. Vakalarla birlikte karantinaya alınan öğrenci, öğretmen, sınıf, yurt ve okul sayıları her geçen gün artmaktadır. Öğrenci vakalarının ağırlıklı olarak ortaöğretimde görünüyor olması tesadüfi değildir. Talep ve uyarılara kulaklarını tıkayan MEB ortaöğretimin tüm kademelerinde yüz yüze sınavdan vazgeçmemiş ve 12. Sınıfların yanı sıra birçok bölgede 9, 10 ve 11. sınıflarda yüz yüze eğitime başlamıştır. Salgın bulaş riskinin yüksek olduğu bu yaş gruplarını, tedbirlerin bu kadar yetersiz olduğu bir dönemde yüz yüze eğitime ve sınava alma ısrarı anlaşılır bir durum değildir. Tablo incelendiğinde öğrenciler açısından bulaş riskinin en düşük yaş grupları olan anaokulları, ilkokullar ve ortaokullarda eğitim emekçisi vakalarının da yaygın bir şekilde mevcut olduğu görülmektedir."  
Editör: Ömür Ünver