Okulların açılmasına kısa bir süre kala herkesin beklediği yüz yüze eğitim konusunda dün akşam önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklamalar yaptı. Erdoğan, aşının gönüllülük esasına göre yürütüleceğini vurgularken, Özer'in yüz yüze eğitimin zorunlu yapılacağını açıklaması, salgının devam etmesi nedeniyle endişe yaşayan aileleri tedirgin etti. Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarda, bazı aileler yüz yüze eğitimin ailelerin kararına bırakılması gerektiğini dile getirdi.

Dünyayı etkisi altında tutan Covid-19 pandemisiyle mücadele devam ederken, Türkiye'de de aşılama ve vaka artışları devam ediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saatte yapılan 292 bin 538 testte 19 bin 320 vaka tespit edildi. 216 kişi de hayatını kaybetti.

Aşı zorunlu değil

Dün akşam Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem aşı çalışmaları hem de okulların eğitime açılmasına konusunda son durumu değerlendirdi. Aşının gönüllülük esasına göre yürütüleceğini vurgulayan Erdoğan, "Aşı tedariki konusunda iyi bir noktadayız. Toplam aşı sayısında 87 milyonu geçerek ülkemiz nüfusunu geride bıraktık. Ancak ülkemizde bazı kesimlerin hala aşıya tereddütle yaklaştıklarını görüyoruz. Aşı çalışmaları gönüllülük esasına göre yürütülmektedir, yürütülecektir. Sürekli değişen ve dönüşen virüse karşı aşı dışında bir korunma yöntemi bulunmuyor. Tüm vatandaşlarıma bir kez daha aşılarını derhal olmaları çağrısında bulunuyorum" dedi. Erdoğan, okulların açılmasıyla ilgili olarak da, "6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğrencilerle irtibatlı ancak henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aynı şekilde aşı olmayan üniversite öğrencilerimiz ve üniversite çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Özer'in açıklamaları

Daha sonra bakanlığın youtube kanalından açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise "6 Eylül 2021 tarihi itibarıyla tüm kademelerde haftada 5 gün ve yüz yüze eğitime başlıyoruz. Hedefimiz, sağlık koşulları aksini gerektirmediği sürece salgın öncesinde olduğu gibi okullarımızda tam zamanlı yüz yüze eğitimi devam ettirmek" diye konuştu.

'Karar ailelere bırakılmalıydı'

Bu açıklamalarla, pandemi dönemindeki diğer uygulamaların aksine çocuğun okula gidip gitmeme kararını aileye bırakan hükümet, yüz yüze eğitimi zorunlu hale getirmiş oldu. Aşının gönüllülük esasına göre yürütüldüğü bir ortamda yüz yüze eğitimin zorunlu hale getirilmesi, bazı ailelerin eleştirilerine neden oldu. Yüz yüze eğitim konusunda kararın yine ailelere bırakılması gerektiğini belirten aileler, sosyal medyadan paylaşımlarıyla endişelerini dile getirdi. Okulların fiziki ortamlarının salgın dönemi üzerinde durulan mesafe ve temizlik noktasında eksik olduğunu savunan aileler, kararın gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Editör: Ömür Ünver