Araştırmalar neticesinde elde edilen son verilerin Pfizer’in aşısının etkinlik düzeyinin iki dozun yapılmasından dört ay sonra çarpıcı şekilde düştüğünü göstermesinin ardından, şirketin güçlendirici doz uygulanması önerisi FDA tarafından reddedildi.

Pfizer, yapılan araştırmaları dayanak göstererek cuma günü FDA’nın Aşılar ve İlgili Biyolojik Ürünler Danışma Komitesi’ne mRNA teknolojisinin kullanıldığı aşısının koronavirüsün Delta varyantı karşısındaki etkinliğinin birkaç ay içinde neredeyse yarı yarıya düştüğüne ilişkin bir bilgilendirme metni sundu. Ancak şirketin güçlendirici olarak üçüncü dozun uygulanması tavsiyesi, FDA tarafından desteklenmedi. Kurumun düzenlediği paneldeki oylamada güvenlikle ilgili yeterli veri olmadığı gerekçesiyle üyeler ağırlıklı olarak üçüncü doza karşı çıktı ve karar Pfizer’i zor durumda bıraktı.
Pfizer’in raporunda neler var?
Pfizer’in raporunda Güney California Kaiser Permanente Tıp Grubu’nun gerçekleştirdiği ve Pfizer-BioNTech’in COMINARTY aşısının, aşılamadan sonra koronavirüse ve Kovid-19 kaynaklı hastaneye yatma durumlarına karşı genel ve varyant bazında etkinlik düzeyinin değerlendirildiği bir araştırmada elde edilen bulgulara yer veriliyor.
Editör: Ömür Ünver