HDP Parti Meclisi, siyasal gelişmeleri değerlendirmek, yeni dönem çalışmalarını planlamak amacıyla Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında toplandı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sancar, şunları söyledi: "Sevgili yoldaşlar, iktidar çöküyor, sistem çözülüyor. İktidar çözülüyor, sistem çöküyor. Bizim bu çözülme ve bu çöküşe karşı bir yol oluşturma sorumluluğumuz var. HDP, halkların ortak iradesinin, ezilenlerin, ötekilerin partisi olarak bu konuda öncü güç rolünü üstlenmek zorundadır. Bu sorumluluk ve bilinçle önümüzdeki dönemde iktidarın çözülmesine karşı alternatif, toplumsal çözülmeye karşı da yeni bir başlangıç hedefi belirledik. Yeni başlangıç ve güçlü alternatif olmadan sadece bekleyerek sorunları çözemeyeceğimizi çok iyi biliyoruz. İktidar kaybediyor, çözülüyor diye bekleyerek sorunlar kendiliğinden hal olacaktır diye beklemek naifliktir. Asıl politik tavır demokratik siyasetin özünü oluşturan toplumsal yenilenmeye öncülük etmektir. Toplumsal bir alternatif üretme hedefidir. HDP de siyaseti toplumla birlikte yürütmeyi, hakların ortak iradesine çözümün esas gücünü vermeyi varoluş sebebi yapmış bir parti olarak bu çalışmaların en önünde yer almak mecburiyetindedir. Seçimler yaklaştıkça bütün sorunların seçimler üzerinden tartışılmasını bir eksiklik olarak görüyoruz. Önümüzdeki seçimlerin çok önemli olduğunun farkındayız. HDP’nin kilit güç olduğunu herkes biliyor ama seçimlere odaklanmış siyasal bir gündemin Türkiye’nin gerçek sorunlarını ıskalama gibi bir riski beraberinde getirdiğini bilmek zorundayız. Seçimlerin önemini kabul etmekle birlikte seçimlere giden süreçte toplumsal mücadele ve yaygın halk örgütlenmesinin vazgeçilmez olduğunu hatırlatmak durumundayız. Bunun için de siyaset pazarlık üzerine değil müzakereler üzerine kurulmalıdır. Müzakereden kastımız, toplumun bütün kesimleriyle iletişim kurmaktır. Toplumun bu sistemden canı yanan her kesime dokunma ve her kesimin bize dokunması yöntemidir müzakere. Demokratik siyaseti pazarlıklar üzerine kurmayı reddediyoruz. Pazarlık, paylaşım, dar hedeflere yönelme olmadan yürüme tuzağıdır. Oysa müzakere yeni başlangıcın vazgeçilmez şartıdır. Her alanda müzakere, her konuda toplumsal iletişim ve toplumsal kesimlerin birbirine dokunmasını sağlamaktır.

'Belli ambalajlarla yenileme arayışı var'

İşte bizim bu dönemde esas yöntemlerimizin başında demokratik siyasete özünü verecek bu yöntemi başarı bir şekilde yürütmek, bu yöntemi öne çıkaracak bir çalışma yürütmek gelmektedir. Öte yandan tartışmalarda belli bir kutuplaşmanın, daha doğrusu ayrışmanın da ortaya çıktığını görüyoruz. Sistemi belli makyajlarla, belli ambalajlarla yenileme arayışı var, düzeni özüne dokunmadan sürdürme girişimleri var. Öte yandan yeni başlangıç yapmak. Yani iktidarla birlikte bu tür iktidarları üreten düzenin temel unsurlarını da müzakere edip değiştirme politikası var. İşte biz bu ikinci politikayı değerlendiriyoruz. Yani; yoksulluğun da, inkarın da, savaş politikalarının da, sömürünün de, rantın da, talanın da, doğa katliamının da köklerini içeren bu düzeni değiştirme hedefini önümüze koymadan yeni bir başlangıç yapmamızın mümkün olmayacağını anlatmak istiyoruz. Bütün bunları bir günde değiştiremeyeceğimizin farkındayız. Ancak, bu hedefi yok sayarak, sadece iktidar değişikliğine odaklanmış bir stratejinin de sorunların aynen devam etmesini bir süre sonra daha da kangrenleşmiş bir şekilde karşımıza çıkmasına yol açacağını da biliyoruz. O nedenle biz çalışmalarımızı yeni başlangıç ve iktidar değişimiyle birlikte bu iktidar zihniyetinin üretilmesini sağlayan tüm düzen unsurlarını da önümüze mücadele edilecek konular olarak koyarak yürümek zorundayız."
Editör: Ömür Ünver