Facebook, dün sosyal sanal gerçeklik deneyimi Facebook Horizon' Worlds'ü ABD ve Kanada'daki kullanıcılara açtı.

Facebook'un Metaverse vizyonu, ana şirketinin ismini Meta olarak değiştirmesiyle bir manifesto halini aldı. Oculus yatrımının yanı sıra 2019'da Horizon'u duyuyurarak artırılmış gerçeklik dünyasına olan ilgisini belli etmişti. Şirket, bu yıl ise düzenlediği bir basın toplantısında Horizon Workrooms ile dijital toplantıları sanal ortamlara nasıl taşıyacağını açıkça gösterdi.

Tüm bu gelişmelerin ardından Facebook, dün sosyal VR deneyimi Facebook Horizon'ı ABD ve Kanada'daki kullanıcılara açtı. 2020'nin ilk aylarında kapalı beta sürümü ile kullanıcılarla buluşan Horizon Worlds, şimdi ABD ve Kanada'daki 18 yaş üstü kullanıcılarla buluşacak.

Horizon Worlds nasıl kullanılıyor?

Horizon Worlds'ün ücretsiz uygulamasını Oculus Quest 2'ye yükleyerek, yeni metaverse maceranızı başlatabilirsiniz. Horizon Worlds'ün ücretsiz uygulamasına giriş yaptığınızda oyun oyanama, etkinliklere katılma ya da etrafta takılma seçenekleri sunuluyor. Horizon Worlds evreninde hem Meta tarafından hem de çeşitli topluluklar tarafından hazırlanmış ortamları gezebiliyorsunuz.

Bu noktada Meta'da kendi alanlarınızı inşa edebileceğinizi de belirtelim. Hatırlarsanız şirket geçtiğimiz ekim ayında metaverse birimi için bu yıl en az 10 milyar dolar harcayacağını duyurmuştu. Profesyoneller ve topluluklarla beraber Horion Worlds'ün adım adım genişlediğini söylemek mümkün. Hatta üreticilerin kendi oyunlarını ve ortamlarını yaratması için araçlar da yer alıyor.

Horizon Worlds'de moderasyon

Eğer bir şeyler üretmekle ilgilenmiyor, sadece ortamda biraz gezinmek istiyorsanız, Plaza bunun için ideal alanlardan biri olabilir. Meta tarafından yaratılan Plaza, topluluk moderasyonuna sahip. Böylece moderatör, yeni gelenlerin ilk adımlarına destek oluyor ve onlara yol gösteriyor.

İçerik üreticiler tarafından geliştirilen alanlar ise Pixel Plummet, Wand & Broom ve Mark’s Riverboat. Kullanıcılar ve içerik üreticiler tarafından üretilen alanlarda moderasyon desteği bulunmuyor. Bir süre sonra neredeyse tüm alanların kullanıcılar, geliştiriciler ve markalar tarafından geliştirileceğini düşünürsek, moderasyon desteği olmadan Horizon Worlds'te güvenli bir ortamın nasıl sağlanacağı konusu gündeme geliyor.

Sosyal ağların nefret söylemi, yalan haber ve tacizlerle dolup taştığı günler, alınan önlemlerle biraz olsun geride kalmış gibi görünüyor. Yine de sosyal ağlarda nefret söylemi, dolandırıcılık ve taciz vakalarını görmeye devam ediyoruz. Bu öğelerin sanal gerçeklik ortamına taşınması ise yaşanan deneyimin de hissiyatını artırabilir.

Metaverse deneyiminde olası hatalara karşı önlem

Gelelim deneyimin detaylarına, Horizon Worlds'te etkileşime girdiğiniz her bir Avatar gerçek bir insana ait. Dolayısıyla, Horizon Worlds'ü bu anlamda sosyal ağların VR versiyonu olarak tanımlayabiliriz. Eğer sizi rahatsız eden bir ortamda bulunursanız, sağ bileğinizde yer alan ana menüden güvenlik butonuna basabiliyorsunuz. Bu da sizi doğrudan "güvenli bölge"ye götürüyor. Burada, sanal gerçeklik etkileşimlerine biraz ara verebilir ya da sizi rahatsız eden kişileri sessize alma, engelleme ve şikayet etme seçeneklerini uygulayabilirsiniz. Bu arada platforma giriş yapmadan önce toplulukla tanışmak isterseniz, Horizon Worlds grubuna üye olabilirsiniz.

Sosyal ağlar ve web için yeni dönem başladı diyebiliriz. Ancak Oculus gibi VR gözlüklerinin yaygın bir şekilde kullanıldığını ancak önümüzdeki 2-3 yıl içinde görebileceğiz. Bu esnada sanal gerçeklik ortamları için yeni iş rollerinin de artış göstereceğini söyleyebiliriz. Horizon Worlds'e eklenecek Novi entegrasyonu, ticari işlemleri başlatmanın ilk adımı olacaktır. Sonrasında sanal mağazalar ve sanal etkinlikler ile tıpkı sosyal medya pazarlama gibi sanal gerçeklik pazarlama segmentinin ortaya çıkması olası.

Editör: Ömür Ünver