Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır liderleri Atina'da dokuzuncusu düzenlenen üçlü zirvede bir araya geldi. Burada konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Ankara, komşularını zarara uğratmanın açık bir şekilde bölgedeki barışa günümüz koşullarında tehdit oluşturduğunu maalesef anlamıyor" dedi. Dışişleri Bakanlığı da Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs liderlerinin katılımıyla 19 Ekim 2021’de yapılan üçlü zirvenin ardından yayınlanan bildiriye dair bir açıklama yayınladı.

Enerji kriziyle yüz yüze kalan Avrupa'ya elektrik sağlamak için Mısır'da güneş enerjisi üretmekte anlaşan üç ülke lideri, enerjinin kıtaya Yunanistan üzerinden sağlanacağını duyurdu.

Ortak açıklamada, üç ülke arasındaki elektrik bağlantısının Avrupa’nın enerji güvenliğine katkıda bulunabileceğine işaret edilirken, Türkiye-Libya anlaşmasına da atıfta bulunuldu ve bu anlaşmanın yasal sonuçlar doğurmadığı gibi, bölgedeki istikrarı baltaladığı iddia edildi. Üç lider, ortak açıklamalarında üç ülke arasında imzalanan elektrik bağlantısı anlaşmasının yalnızca müdahil ülkelerin değil, Avrupa’nın da enerji tedarik güvenliğini sağlayacağını ve ekonomik işbirliğini güçlendireceğini; ayrıca bu bağlantıyla önemli miktarda elektriğin Doğu Akdeniz'e ve Doğu Akdeniz'den taşınması için bir kanal oluşturacağını vurguladı. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin imza koyduğu ortak açıklamada Türkiye’ye “sert mesajlar” verilirken, üç ülkenin ortak ilgi alanlarındaki konularda işbirliği yaparak, geniş bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı güçlendirme konusundaki kararlılığı vurgulandı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre; Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, üç ülke liderinin, "Türkiye'nin davranışlarını ve söylemlerini kınamakta benzer bir tutum içerisinde olduğunu" dile getirdi.

Miçotakis aynı zamanda, "Ankara, komşularını zarara uğratmanın açık bir şekilde bölgedeki barışa günümüz koşullarında tehdit oluşturduğunu maalesef anlamıyor" dedi.

'Hasmane politikalarının yeni bir tezahürü'

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs liderlerinin yayınladıkları bildiriye ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Yayınlanan bildiri, Yunan/Rum ikilisinin Türkiye’ye ve Kuzey Kıbrıs'a yönelik hasmane politikalarının yeni bir tezahürüdür. Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın dahil olmadığı hiç bir girişimin başarıya ulaşamayacağını dosta da düşmana da gösterdik" ifadeleri yer aldı.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının tamamı şu şekilde:
"Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin dahil olmadığı hiç bir girişimin başarıya ulaşamayacağını dosta da düşmana da gösterdik. Türkiye, bölge ülkeleri arasında işbirliğini artıracak enerji projelerini desteklemektedir. Ancak, bu projelerin Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarını gözardı etmemesi ve kapsayıcı olması lazımdır. Bildirideki ifadelerin aksine, bölgedeki gerginliğin esas kaynağı Yunan/Rum ikilisinin maksimalist ve gayri hukuki deniz sınırı iddiaları ve Kıbrıs Türklerini yok saymalarıdır. Bu ikilinin Doğu Akdeniz’de gerginlik çıkarmak için kıta sahanlığımızı ihlal teşebbüslerine geçtiğimiz günlerde gerekli cevap verilmiştir. Hem kendi haklarımızı, hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceğiz. Öte yandan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından sözkonusu ortak bildiriye ilişkin yapılan açıklamayı destekliyoruz. Ada’daki gerçekleri reddeden bir anlayışın Kıbrıs meselesinin çözümüne katkı sağlaması mümkün değildir. Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü tescil edilmeden yeni bir müzakere sürecinin başlamasının sözkonusu olmayacağını bir kez daha hatırlatırız. Ayrıca, bir takım gayrımeşru gruplara verdikleri destekle Libya’nın istikrarsızlığa sürüklenmesine yol açan bu ülkelerin, şimdi Libya’nın meşru Hükümetiyle imzaladığımız Mutabakat Muhtıralarını hedef almaları, en başta Libya’nın çıkarlarına ve egemenliğine saygısızlıktır."
Editör: Ömür Ünver