Polonya ile Belarus sınırında yaşanan göçmen krizi devam ederken, Türkiye ile Avrupa Birliği'nin (AB) bir dizi önlem üzerinde anlaştı. Buna göre Türkiye, Belarus'a giden göçmen sayısının azaltılması için daha sıkı kontrol mekanizması kuracak. Anlaşma çerçevesinde Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının Türkiye üzerinden Belarus'a uçması kısıtlandı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medya üzerinden 'iş birliği' için Türkiye'ye teşekkür etti.

Avrupa Birliği ve Türkiye arasında varılan anlaşmaya göre, Polonya sınırında yığılan ve AB ülkelerine gitmek isteyen göçmen baskısının azaltılması için Türkiye, Belarus uçuşlarında tek yön bilet satışına son verecek. Böylece Türkiye'den Minsk'e gitmek isteyenler çift yön bilet almak zorunda kalacak.
Ayrıca Türk Havayolları da İstanbul'dan Minske yapacağı uçuşlarda Irak, Suriye ve Yemen gibi göçmen kaynağı ülke vatandaşlarına bilet satışlarına kısıtlama getirecek. Ayrıca Türk Havayolları'nın Orta Doğu ağlarının da Belarus Ulusal Havayolu Belavia tarafından kendi vatandaşları için kullanmasının da önüne geçeceği belirtildi.

Türkiye'nin AB'nin baskısıyla önlem alacağı haberlerinin ardından Belarus Ulusal Havayolu Belavia bir açıklama yayımladı. Açıklamada Ankara'nın talebi doğrultusunda Türkiye'den yapılacak uçuşlara Irak, Yemen ve Suriye vatandaşlarının cuma gününden itibaren alınmayacağını duyurdu.

Editör: Ömür Ünver