Afganistan'daki Taliban yönetimi, ortaokul çağındaki erkekleri okula çağırdı; kız öğrencilerle ilgili ise bir açıklama yapmadı.

Taliban'ın cuma günü geç saatlerde yayınlanan bildirisinde, "Tüm erkek öğretmenler ve öğrenciler eğitim kurumlarına devam etmelidir." denildi. Açıklamada, kadın öğretmenlerden veya kız çocuklarından söz edilmedi. AFP'ye konuşan Kabil Ortaokulundan bir yetkili, "Öğretmenimiz yok, çoğu kadın; yeni hükümet tarafından gelmelerine izin verilmiyor, bu bizim için sorun yaratıyor" dedi. Taliban daha önce, kadınların üniversitelere gitmeye devam edebileceğini fakat sınıflarda kadın ve erkeklerin ayrı ayrı ders göreceğini duyurmuştu. Ayrıca kadınların "İslami usullere" göre giyinmesi zorunluluk olmuştu.

Yaşları 13 ila 18 arasındaki öğrenciler ortaokullarda genellikle cinsiyete göre ayrılıyor. Ülkedeki okullar pandemi süresince birçok kez kapatılmıştı.

BM: Kız çocuklarının geleceği için derinden endişeliyiz Birleşmiş Milletler, Afganistan'da okul çağındaki kız çocuklarının geleceği için "derinden endişeli" olduğunu duyurdu. BM'nin çocuk ajansı UNICEF, açıklamasında "Daha büyük kızlar da dahil olmak üzere tüm kızların daha fazla gecikme olmadan eğitimlerine devam edebilmeleri çok önemli. Bunun için eğitime devam etmek için kadın öğretmenlere ihtiyacımız var." dedi. 2001'de ABD liderliğindeki işgalde Taliban'ı devrilmesinden sonra, okulların sayısı üçe katlandı, kadın okuryazarlığı neredeyse iki katına çıkarak yüzde 30'a ulaştı, kızların eğitiminde önemli ilerleme kaydedildi. Ülkede son olarak Kadın İşleri Bakanlığı'nın adı değiştirilerek, "İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı" oldu. Taliban kontrolündeki Afganistan'da bombalı saldırılar: 2 ölü Bu arada Taliban kontrolündeki Afganistan'ın doğusundaki Celalabad kenti ve başkent Kabil'de düzenlenen bombalı saldırılarda 2 kişi hayatını kaybetti. Celalabad Devlet Hastanesinden alınan bilgiye göre, kentin 3 ayrı bölgesinde peş peşe düzenlenen bombalı saldırılarda 2 kişi yaşamını yitirdi.Saldırıda aralarında çocuklar ve Taliban güçlerinin de bulunduğu 19 kişinin yaralandığı bildirildi. Görgü tanıkları ise saldırılarda Taliban aracının hedef alındığını, 3 kişinin öldüğünü öne sürdü. Öte yandan yerel kaynaklar, Kabil'in batısındaki Şehrek İrfani bölgesinde düzenlenen bombalı saldırıda 2 kişinin yaralandığını aktardı.Saldırıları henüz üstlenen olmadı. ABD birliklerinin Afganistan'ı terk etmesi ve Taliban'ın ülkeye tamamen hakim olmasının ardından ilk kez böyle saldırılar düzenlenmiş oldu.
Editör: Ömür Ünver