Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD askerlerini geri çekse bile Irak devletinin istemesi halinde Fransız askerlerinin bu ülkede kalmaya devam edeceğini söyledi.

Macron, Irak’ın başkentinde düzenlenen "Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı"na katıldı. Burada Fransız basının sorularını yanıtlayan Macron, koşullar ne olursa olsun ve hatta Amerikan birliklerinin kesin olarak ülkeden geri çekilmesi durumunda bile, Iraklılar hala yanlarında bir Fransız varlığını istemeleri koşuluyla, Fransız askerlerinin Irak'ta kalmaya devam edeceği güvencesini verdi. Fransa'nın ABD’nin desteği olmadan tek başına Irak’ta kalma kapasitesini değerlendiren çalışmaların yürütüldüğünü teyit eden Macron, “Irak’ta kalabilmemizi sağlamak için operasyonel kapasiteye sahibiz." dedi. Orta Doğu'daki gerilimler nasıl azaltılacak? "Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı", Orta Doğu'daki gerilimlerin azaltması için yapılacak önerilerin masaya yatırılmasını hedefliyor.

Konferansta, Irak'ın ekonomik kalkınmasının yanı sıra bölgesel su krizi, Yemen'deki savaş ve Lübnan'da ülkeyi çöküşün eşiğine getiren ekonomik ve siyasi krizin de ele alınması bekleniyor.

Bir diğer adı "Komşu ve Bölge Ülkeler İşbirliği ve Dayanışma Zirvesi" olan toplantıya Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Katar Emiri Temim Bin Hamad al Sani, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi, Kuveyt Başbakanı Sabah el Halid el Sabah, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakan ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Nayif el Hacraf ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Yusuf el Useymin katılıyor. Orta Doğu'daki birçok konuda birbirine hasım olan Suudi Arabistan'ın Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan el Suud ve İran'ın Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan toplantıya katılan diğer isimler arasında yer alıyor. Irak uzun süredir bir yanda ABD ve Körfez ülkeleri, diğer yanda ise İran destekli milis güçlerin vekalet savaşlarının yaşandığı bir ülke konumunda bulunuyor. AFP///
Editör: Ömür Ünver