ABD’de Federal Temyiz Mahkemesi, Teksas’ta ve bir alt mahkeme tarafından iki gün önce askıya alınan kürtaj yasasının yeniden uygulanmasına karar verdi. Protestoların yeniden başlaması bekleniyor.

Federal Temyiz Mahkemesi, Federal Bölge Mahkemesi tarafından eyalette yürürlüğe konulan kürtaj yasasına yönelik verdiği geçici durdurma kararını bozdu. Federal Bölge Mahkemesi, söz konusu yasayı kadınların anayasal haklarını ihlal eden "saldırgan bir yoksun bırakıcılık" olarak değerlendirerek geçici durdurma kararı almıştı. Federal Mahkeme Yargıcı, gerekçeli kararında, Teksas Cumhuriyetçi milletvekillerini, kürtaj konusunda kısıtlamaları ihlal edenlere karşı sivil vatandaşların yetkili kılınmasını ve 10 bin dolarla ödüllendirilmesini içeren bir yasayı onaylamasından dolayı da eleştirmişti.

Teksas’ta çoğunlukta olan Cumhuriyetçi milletvekillerinin oylarıyla eyalet meclisinde kabul edilen ve 1 Eylül'de yürürlüğe giren, kadınların hamileliklerinin 6'nci haftasından sonra kürtaj olmasını yasaklayan söz konusu yasa, ülkede tartışmalara neden olmuştu.

ABD Adalet Bakanlığı, 9 Eylül'de Teksas Federal Mahkemesine dava açarak, eyaletteki kürtaj yasasının kadınların anayasal haklarını ihlal ettiğini ve "federal yasaların eyalet yasalarından üstün olduğu"na ilişkin ABD Anayasası ilkesine aykırı olduğunu savunmuştu. ABD Yüksek Mahkemesinin, Teksas'ta mayısta kabul edilen ilgili yasanın 1 Eylül'de yürürlüğe girmesinin engellenmesi için yapılan başvuru üzerine harekete geçmemesi de 'yeşil ışık' olarak değerlendirilmiş, bazı kesimlerin tepkisini çekmişti. ABD Başkanı Joe Biden da Yüksek Mahkemeyi eleştirerek, mahkemenin kürtaj yasağına geçit vermesinin "kadınların anayasal haklarına büyük bir saldırı" olduğunu belirtmişti.
Editör: Ömür Ünver