İtalya'da Ekonomi Bakanlığı Sosyal İşler Müsteşarı Claudio Durigon’un bir parka diktatör Benito Mussolini'nin kardeşinin adının verilmesini önermesi üzerine başlayan hükümet krizi, Durigon’un istifasıyla sona erdi.

Claudio Durigon, üyesi olduğu aşırı sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini ile yaptığı görüşmeden sonra istifa ettiğini duyurdu. Bu istifa haberinden önce hükümete yönelik güven oylaması için milletvekilleri imza toplama tehdidinde bulunmuştu. İtalyan basını, Durigon’un istifasıyla Başbakan Mario Draghi hükümetinin “güven oylamasından kurtulduğu ve hükümet krizinin aşıldığı” yorumunu yaptı.
Durigon’un, deniz kenarındaki Latina’da bir parka diktatör Benito Mussolini’nin en genç erkek kardeşi Arnaldo Mussolini isminin verilmesini önermesi ülke genelinde ve siyaset dünyasında sert tepkilere yol açtı.

Durigon istifasının ardından yaptığı açıklamada, diktatörlüğe karşı olduğunu belirterek, "Her zaman büyük bir bağlılık, gurur ve ciddiyetle yürüttüğüm hükümet görevimden istifa etmeye karar verdim. Latina Belediye Parkı ile ilgili önerimde iyi niyetli olmama rağmen hatalar yaptım, bundan pişmanım ve bedelini ödemeye hazırım, her şeyden önce özür dilerim. Bana ‘faşist’ bir kimlik atfedildiği için üzgünüm. Faşist değilim ve hiçbir zaman da olmadım.” dedi.

Durigon’un doğduğu Latina’daki park daha önce 2017 yılına kadar Arnaldo Mussolini’nin adını taşıyordu. Bu parka daha sonra İtalyan mafyası tarafından 1992 yılında öldürülen Sicilyalı hakimlerin anısına bu kişilerin soyadları olan "Falcone-Borsellino" ismi verilmişti Durigon istifa açıklamasında, “öldürülen yargıçların adlarını Mussolini'nin kardeşininkiyle karşılaştırmak ya da aralarında saçma bir karşılaştırma yapmak değil, yalnızca şehrin anısına saygı göstermek istedim.” dedi. İtalyan politikacı, medyanın ve sistemli saldırıların kurbanı olduğunu sözlerine ekledi.
Editör: Ömür Ünver