Alman Hükümeti Sözcüsü Demmer, 'AİHM'nin Kavala’nın derhal serbest bırakılması yönündeki kararını ve Alman hükümetinin bu kararın uygulanmasına verdiği desteği' hatırlatarak "Pozisyonumuzda bir değişiklik yok" dedi.

Osman Kavala'nın tutukluluğunun 4. yılı nedeniyle 18 Ekim'de ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın yayımladığı ortak açıklamanın bu ülkelerden bazılarının Ankara Büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarında paylaşılması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği tepkiye Berlin'den yanıt geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözkonusu 10 ülkenin elçilerinin 'istenmeyen kişi' olduğuna işaret eden açıklaması karşısında, Angela Merkel'in başbakanlığındaki Alman hükümeti, 'Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına' yönelik pozisyonunun değişmediği mesajını verdi.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, olağan basın toplantısında bir soru üzerine, Erdoğan’ın aralarında Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz’un da bulunduğu 10 ülke büyükelçisini Türkiye’de ağırlamak istemediği ve bunu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ilettiği yönündeki haberleri 'not ettiklerini' söyledi.
Berlin'in büyükelçilerin Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması için yaptıkları çağrının arkasında durduğu mesajını veren Demmer, 'Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala’nın derhal serbest bırakılması yönündeki kararını ve Alman hükümetinin bu kararın uygulanmasına verdiği desteği' hatırlatarak ekledi:
"Pozisyonumuzda bir değişiklik yok."
'Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Schulz’un Türkiye’den ayrılıp ayrılmadığıyla' ilgili soruyu ise Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger yanıtladı:
"Şu anda Türkiye’deki diplomatik mevcudiyetimize ilişkin bir değişiklik bulunmamaktadır."
Editör: Ömür Ünver