Polonya Anayasa Mahkemesi, 7 Ekim Perşembe günü açıkladığı kararında, AB üyelerini bağlayan bazı hükümlerin ve 27 üyeli Birlik'in bazı kararlarının Polonya Anayasası'yla çatıştığını belirtmiş, Polonya'nın AB üyeliğinin, Avrupa mahkemesine yasal üstünlük vermediğini ve Polonya'nın yargı egemenliğini AB'ye devretmediğini bildirmişti. AB'de karar üzerine başlayan tartışma artarak sürüyor. Almanya ve Fransa karara tepki gösterirken, Macaristan destek açıklaması yaptı.

 

Polonya Anayasa Mahkemesi'nin ülke yasalarının AB hukukundan üstün olduğu yönündeki kararına Almanya ve Fransa da tepki gösterdi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 8 Ekim'de yaptığı açıklamada, mahkemenin kararını derin endişe verici bulduğunu belirterek, "Anlaşmalarımız açıktır. Avrupa Adalet Divanı'nın kararları, ulusal mahkemeler dahil tüm üye ülkelerin makamları için bağlayıcıdır. AB yasaları, anayasal hükümler dahil ulusal yasalardan önce gelir. Bunun sağlanması için AB anlaşmalarından kaynaklanan tüm yetkilerimizi kullanacağız" ifadelerini kullanmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Polonya Anayasa Mahkemesi'nin kararını "AB'nin yapı taşlarından biri AB hukukunun ulusal mevzuata üstünlüğüdür" sözleriyle değerlendirmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile birlikte yaptığı ortak açıklamada, Polonya'ya AB kurallarına uyma çağrısı yaptı. "AB üyeliğinin ortak değerlere ve kurallara tam ve sınırsız bağlılık" olduğunu hatırlatan iki bakan, bütün üye ülkelerin bunlara saygı göstermesi ve uyması gerektiğini, bunun Polonya için de geçerli olduğunu vurguladı.  
Macaristan Hükümeti ise, Polonya Anayasa Mahkemesinin "ulusal yasaların bazı Avrupa Birliği (AB) kanunlarından üstün olduğuna" ilişkin kararına destek verdi. Macaristan Başbakanlık Basın Sorumlusu Bertalan Havasi, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Başbakan Viktor Orban'ın, Polonya Anayasa Mahkemesinin aldığı kararı memnuniyetle karşılayan hükümet kararnamesini imzaladığını söyledi. Havasi kararnamede, Polonya Anayasa Mahkemesinin kararına AB kurumlarının yetkilendirme ilkesine saygı göstermeyen kötü uygulamalarının yol açtığı bilgisinin yer aldığını belirtti.
Macar hükümetinin kararnamesinin, AB kurumlarının üye devletlerin temel siyasi ve anayasal sistemlerinin ayrılmaz bir parçası olan ulusal kimliklerine saygı göstermekle yükümlü olduğuna dikkat çektiğine işaret eden Havasi, üye devletlerin yetkili makamlarının, özellikle anayasa mahkemelerinin, AB'nin yetkilerinin kapsamını ve sınırlarını inceleme hakkına sahip olduğunu kaydetti.
Editör: Ömür Ünver