Ünlü yazar Yuval Harari, yapay zekanın insan beynini hackleyebilecek seviyeye gelebileceğini vurgulayarak, ülkelere 'Acilen harekete geçin' çağrısı yaptı. Harari, en çok veriyi kontrol eden ülke ve şirketlerin gelecekte dünyayı kontrol edeceğini savundu.

Sapiens kitabı ile dünya genelinde en çok satanlar listesinden uzun süre inmeyen tarihçi Yuval Harari, yapay zeka ile ilgili uyarıda bulundu.
Harari, yapay zekanın önümüzdeki günlerdeki gelişmesi neticesinde insan beyninin hacklenebileceğini iddia etti. Harari, “Verileriniz Kaliforniya'ya mı gidiyor yoksa Shenzhen'e, Şanghay'a ve Pekin'e mi gidiyor?” diye sordu ve küresel regülasyon çağrısı yaptı.
Harari, şimdiden ülkelerin yapay zekayı ve veri toplamayı düzenleyerek, bu olasılığın gerçekleşmemesi için birlikte çalışmaya başlaması gerektiğine dikkati çekti. Harari, pandeminin getirdiği bir sonraki adımın tıbbi verilerimizin bizden alınmasını kolaylaştıracağını kaydetti.
Harari, yüz, parmak izi hatta DNA gibi biyometrik verilerin önümüzdeki yıllarda şirketler veya devletler tarafından toplanabileceğini savundu. CNN International'dan Anderson Cooper'a konuşan tarihçi şu ifadeleri kullandı:
“Algoritma bize hangi filmi izleyip hangi ürünü almamız gerektiğini söylüyor. Sonunda 10, 20 veya 30 yıl içinde bu tür algoritmalar size üniversitede ne okuyacağınızı, nerede çalışacağınızı, kiminle evleneceğinizi ve hatta kime oy vereceğinizi de söyleyebilir.”
Harari, en çok veriyi kontrol eden ülke ve şirketlerin gelecekte dünyayı kontrol edeceğini savundu.
Editör: Ömür Ünver