Mersin’in Bozyazı ilçesinde Yörüklerin yüz yıllardır dağlarda sürülerini otlatırken enerji depolamak için yedikleri ve "çoban helvası" olarak da bilinen, "Bozyazı kavutu", Avrupa Geleneksel Lezzetleri Listesi’ne girdi. Bozyazı Dokuma ve Kültür Ürünleri Geliştirme Derneği (DOKUDER), çobanların uzun yürüyüşlerinde sürülerini otlatırken enerji depolamak için yediği, coğrafi işaret belgeli Bozyazı kavutunun yurt dışında da tanınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu. Başvuru üzerine Bozyazı kavutu, bakanlığın girişimleriyle merkezi İtalya'da bulunan Slow Food Foundation for Biodivrsty'nin Avrupa Geleneksel Lezzetleri Listesi’ne girdi. Keçiboynuzu, yer fıstığı, susam ve akdarı içeriyor Keçi boynuzu, yer fıstığı, susam ve akdarı içeren, internet üzerinden de dünyanın dört bir yanına gönderilen Bozyazı kavutunun tanıtımı için kente de harekete geçildi. Tanıtım amaçlı kurulan standın açılış kurdelesini DOKUDER üyeleri ve ilçe protokolü kesti. DOKUDER Başkanı Begüm Balcı, ilçenin coğrafi işaretli tek ürününün Bozyazı kavutu olduğunu vurguladı. Balcı, "Yörükler, lezzeti yüksek bu ürün sayesinde dağlarda, soğuk havalarda hastalanmadan ve dikkatleri dağılmadan uzun saatler kalabiliyorlar" diye konuştu. Dünyanın her yerine satış yapılıyor Türk kahvesi yanında geleneksel olarak ikram edilen Bozyazı kavutunu, DOKUDER’in imalathanesinde üreten Funda Örs, ürünün glüten içermediğini ve "Bu ürünler taş dibekte kesilerek, yoğrularak, helva kıvamına getiriliyor. Sembolümüz olan kalp şekli veriliyor. Kutulara ve paketlere girerek dünyanın her yerinde satışı yapılıyor" diye konuştu.  
Editör: Ömür Ünver