CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na başvurdu. Bülbül, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından savcılıklara konusu suç oluşturmayan kaç ihbar ve şikayet yapıldığı, bunlardan kaçının takipsizlikle sonuçlandığı, bu ihbar ve şikayetlerle ilgili UYAP'ta nasıl bir değişiklik yapıldığı sorularına yanıt istedi. Gazetezebra'nın edindiği bilgilere göre Bülbül, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na başvurdu. Bülbül'ün önergesi şöyle: "15 Ağustos 2017 tarihli 694 sayılı KHK’nın 145. Maddesi ve 1 Şubat 2018 tarihli 7078 sayılı Kanun’un 140. Maddesi ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 158/6. Maddesi değiştirilmiştir. Madde aynen şöyledir: '(6) (Ek: 15/8/2017-KHK-694/145 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7078/140 md.) İhbar ve şikâyet konusu fiilin suç oluşturmadığının herhangi bir araştırma yapılmasını gerektirmeksizin açıkça anlaşılması veya ihbar ve şikâyetin soyut ve genel nitelikte olması durumunda soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilir. Bu durumda şikâyet edilen kişiye şüpheli sıfatı verilemez. Soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar, varsa ihbarda bulunana veya şikâyetçiye bildirilir ve bu karara karşı 173 üncü maddedeki usule göre itiraz edilebilir. İtirazın kabulü hâlinde Cumhuriyet başsavcılığı soruşturma işlemlerini başlatır. Bu fıkra uyarınca yapılan işlemler ve verilen kararlar, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından görülebilir. (1)' Bu bağlamda;
  1. Söz konusu madde uyarınca, maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 15/8/2017 tarihinden bugüne kadar konusu suç teşkil etmeyen kaç ihbar ve şikayet gerçekleşmiştir?
  2. Bu ihbar ve şikayetlerden kaçı soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair karar ile sonuçlanmıştır?
  3. Bu ihbar ve şikayetlerden kaçı ihbar ve şikayet olmaktan çıkarılarak soruşturmaya dönüştürülmüştür?
  4. Söz konusu değişiklik uyarınca Emniyet ve Jandarma birimleri haricinde UYAP’a entegre edilen başkaca kurumlar söz konusu mudur?
  5. 5271 sayılı CMK’nın 158/6. Maddesi uyarınca UYAP ekranında nasıl bir değişiklik yapılmıştır?
  6. 5271 sayılı CMK’nın 158/6. Maddesi uyarınca ihbar kaydına kaydedilen ihbarların sonucunda verilen soruşturma yapılmasına yer olmadığına dair kararları GBT (Genel Bilgi Tarama) sisteminde gözükmekte midir?
Editör: Ömür Ünver