Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine yönelik hakaret içerikli karikatür yayınlayan Fransız Charlie Hebdo Dergisi Genel Yayın Yönetmedi Laurent Sourisseau, Yazı İşleri Müdürü Gerard Bıard ve karikatürist Alice Petit hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı'nın avukatı Hüseyin Aydın'ın savcılığa verdiği suç duyurusu dilekçesinde, derginin bugünkü kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili yayınlanan karikatürün içeriğine yer verildi.

Dilekçede, bu paylaşımın basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği ifade edildi. Her özgürlüğün hak sahibine aynı zamanda sorumluluk yüklediği belirtilen dilekçede, "Bu nedenle toplumsal görevini yerine getirebilmesi için basının özgür olması kadar sorumluluk bilinci ile hareket etmesi gerekir" denildi.

Şüphelilerin Cumhurbaşkanına karşı onur, şeref ve saygınlığını rencide edici ifadeler kullandıkları belirtilen dilekçede, şöyle denildi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın kişiliği, saygınlığı ve itibarını hedef aldıkları ve bu şekilde Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işledikleri sabittir. Suçun, dağıtımı yapılan bir dergi vasıtasıyla işlenmesi ve dergiye ait görsellerin internet siteleri aracılığıyla da birçok kişiye ulaştırılması karşısında suçun aleniyet unsurunun da gerçekleştiği açık olduğundan somut olayda suçun nitelikli halin olan ikinci fıkranın uygulanması gerekmektedir." Gazetezebra'nın danıştığı hukukçulara göre savcılık, soruşturma kapsamında şüpheliler hakkında 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle dava açılabileceği gibi takipsizlik kararı da verebilecek. Ancak savcılık dava açılmasına karar verirse, Adalet Bakanı'ndan kovuşturma izni talep edecek. Bu durumda Adalet Bakanı izin verirse dava açılabilecek.

DHA

 
Editör: Ömür Ünver