Ana Sayfa Manşet-Yılbaşı Sağlıkla, mutlulukla ve bereketinle gel 2021

Sağlıkla, mutlulukla ve bereketinle gel 2021

0
Sağlıkla, mutlulukla ve bereketinle gel 2021

Gülhan Kaya

Yemek yazarı/Mutfak kültürü araştırmacısı

Yılın son ve ilk günlerine hazırlanmak hem zor hem heyecan vericidir… İşten çıkıp evde mutfağa girecek olmak ya da  “Ne pişirsem?” sorusu, yılbaşı gibi özel günlerde bir miktar zorlayıcıdır. Üstelik bu yıl sadece yılbaşı akşamı için değil, sonraki üç gün için de yemek pişireceğimizi göz önünde bulundurursak! Malum pandemi nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması var. Perşembe akşamından Pazartesi sabahın ilk ışıklarına kadar evdeyiz…

Size bir tüyo vereyim; En iyi bildiğiniz, lezzeti garanti yemeklerle yeni yıl sofranızı donatmak en idealidir.

Bununla beraber Pandeminin getirdiği yeni düzen ve alışmak zorunda olduğumuz yalnız veya ailelerimizle evlerimizde yeni yıl kutlamalarına renk katmak elimizde.

Çareler tükenmez…

Ve hepimiz biliyoruz ki, yine ve yeniden hep birlikte olmanın tadını çıkaracağız.

Yeni yıla girmenin tadını yaşamamıza katkısı olabileceğini düşündüğüm lezzet ve tarifleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.

Hepimize lezzeti yerinde iyi bir sene olsun, mutlu yıllar…

Derler ki; Cennet meyvesi nar berekettir. O halde yılbaşında onu sofradan eksik etmeyelim ve hepimizin evi nar gibi bereketle dolsun diyelim…

NARLI SALATA

Malzemeler

  • 4-5 adet orta boy pancar
  • 1 adet yeşil elma
  • 1 adet deveci armudu
  • 3 adet orta boy havuç
  • 2 adet temizlenmiş nar taneleri
  • 1 limon suyu
  • Kristal tuz
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Pancarları haşlayın. Haşlanan pancarı rendeleyip ayrı bir kaba alın. Yeşil elma, deveci armudu ve havucu rendeleyip iyice suyunu sıkın. Rende pancar, suyu sıkılan meyveler, limon suyu, tuz ve zeytinyağı ilave edip pancarın rengi birbirine karışana kadar iyice harmanlayın. Hazırlanan pancar karışımını servis tabağına alıp üzerine temizlenen nar tanelerini yayın.

TEBBULE

Malzemeler

  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze nane
  • 5-6 sap taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 su bardağı nar taneleri
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı ince bulgur
  • 1 çay kaşığı kristal tuz
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Maydanoz, nane ve taze soğanı temizleyip yıkayın. Süzülen yeşillikleri ince ince doğrayıp, harmanlayın. Harmanlanan yeşilliğin üzerine ince bulguru ilave edip karıştırıp servis tabağına alın. Domatesin kabuğunu soyup küp doğrayıp salatanın üzerine nar taneleri ile birlikte serpiştirin. Bir kasede limon suyu, nar ekşisi, tuz, ezilmiş sarımsak ve zeytinyağı ilave edip sos hazırlayın. Hazırlanan sosu salata üzerine gezdirip servis yapın.

Not: İnce bulguru önceden ıslatmayın. Sebze suyu ile birlikte salata içinde hafif diri kalacak şekilde şişme yapacaktır.

Aileniz, sevdikleriniz ile yapacağınız yeni yıl kutlamalarına eşlik edecek elbette damak tadına uygun birbirinden lezzetli mezeler…

 HAYDARİ

Malzemeler

  • Yarım kilo süzme yoğurt
  • Yarım demet dereotu
  • Kristal tuz

Hazırlanışı

Dereotunu ince ince kıyın, tuzla birlikte süzme yoğurda katarak iyice karıştırın.

KURU CACIK

Malzemeler

  • 3 adet orya boy salatalık
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • Yarım su bardağı ekşi krema
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 3-4 dal ince kıyılmış dereotu
  • Deniz tuzu, pul biber

Hazırlanışı

Salatalıkları rendeleyin, tuz ilave edip bir tülbent veya süzgeçte iyice suyunu sıkın. Geniş bir kapta yoğurt ve rendelenmiş salatalığı karıştırın. Ekşi krema, limon suyu, elma sirkesi, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve dereotu ile birlikte karıştırın. Deniz tuzu ve pul ilave edin, harmanlayıp servis yapın.

TARÇINLI PATATES SALATASI

Malzemeler

  • 2-3 adet patates
  • 1 adet ekşi elma
  • 4-5 yaprak kuzukulağı
  • 6 dal dereotu
  • 3-4 dal taze nane

Sosu için

  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • Yarım limon suyu
  • Deniz tuzu
  • Sızma zeytinyağı

 Hazırlanışı

Patatesleri haşlayıp süzün. Kabuklarını soyup iri parçalar halinde doğrayın. İçine küp doğranmış elma, ince kıyılmış dereotu, kuzukulağı ve taze nane ilave edin. Sosu için tüm malzemeyi bir kapta karıştırıp patates salatasının üzerine gezdirin. Patatesi sosun birbirine geçmesi için yaklaşık 10-15 dakika buzdolabında bekletin. Servis tabağına alıp soğuk olarak servis yapın.

HİBEŞ

Malzemeler

  • 1 su bardağı tahin
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 2 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağına yakın ılık su
  • Maydanoz
  • Kristal tuz, karabiber
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Sarımsakları iyice dövün. Ceviz içini ince çekin. Derin bir kase içine tahin, limon suyu, ılık su ve zeytinyağı ilave edip tahini iyice açın. İçine sarımsak, ceviz içi, kimyon, kırmızı pul biber, toz kırmızıbiber ilave edip karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin. 1-2 saat dinlendirip servis yapın.

RUS SALATASI

Malzemeler

  • 2 adet haşlanmış patates (küp doğranmış)
  • 1 adet büyük haşlanmış havuç (küp doğranmış)
  • 1 kahve fincanı haşlanmış bezelye
  • 5 adet kornişon turşu (küp doğranmış)
  • 2 adet haşlanmış yumurta (küp doğranmış)
  • Mayonez veya ev yapımı mayonez
  • 1 çay kaşığı karabiber

 Hazırlanışı

Derin bir kapta, haşlanmış sebzeleri ve mayonezin yarısını iyice karıştırın. İçine karabiber ve tuz ilave edip harmanlayın. Büyük bir servis tabağına alıp üzerini kalan mayonez ile kaplayın, buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Servis yaparken ince dilimlenmiş turp, maydanoz yaprakları ve siyah zeytinle süsleyin.

 DEREOTLU ÇERKEZ TAVUĞU

Malzemeler

  • 1 adet tavuk kalça
  • 1 adet doğranmış patates
  • 1 adet doğranmış havuç
  • 1 su bardağı toz ceviz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 dilim bayat esmer ekmek içi
  • 1 demek kıyılmış dereotu
  • Kristal tuz

Servis için;

  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Tavuk, patates ve havucu birlikte haşlayın. Tavuk kemiğinden ayrılana kadar haşlayın. Tavuğun derisi ve kemiğini temizleyin. Pişen tavuk, sebzeler, sarımsak, ekmek içi, karabiber, pul biber ve zeytinyağı ilave edip blendırda iyice çekin. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Karışımı servis tabağına alıp kıyılmış dereotu ve ceviz tozu ile karıştırıp üzerine zeytinyağı gezdirip servis yapın.

BABAGANNUŞ

Malzemeler

  • 4-5 adet kemer patlıcan
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 1,5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Kristal tuz, karabiber
  • Antep fıstığı veya dolmalık fıstık

Salata malzemesi için;

  • 1 adet domates
  • 1 adet salatalık
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Kristal tuz, kırmızı pul biber
  • Sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Patlıcanları fırın veya ocak ateşi üzerinde közleyin. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyun. Derin bir kase içinde tahin, ezilmiş sarımsak, süzme yoğurt, limon suyu, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve sumak ilave edip iyice karıştırın. Hazırlanan sosun içine közlenen patlıcanları ilave edip harmanlayın. Hazırlanan patlıcanı servis tabağına alın. Üst salata malzemelerinden domates ve salatalığı küp doğrayıp bir kap içine alın. İnce doğranmış maydanoz, tuz, limon suyu, sumak, kırmızı pul biber ve sızma zeytinyağı ilave edip karıştırın. Hazırlanan salata malzemesini köz patlıcan üzerine yerleştirip servis yapın.

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZLİ BARBUNYA PİLAKİ

Malzemeler

  • 500 gr taze barbunya
  • 1 adet soğan
  • 2 adet esmer küp şeker
  • 2 -3 adet kereviz sapı
  • 3 adet domates
  • Yarım limon suyu
  • 2-3 dal maydanoz
  • Kristal tuz
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Barbunyayı önceden haşlayın. Zeytinyağında yemeklik doğranmış soğan ve şekeri kavurun. İçine ince doğranmış sarımsak ve ince doğranmış kerevizi ilave edip hafifçe kavurun. Kabuğu soyulmuş ve doğranmış domates, barbunya, limon suyu ve tuzu ilave edip pişirme işlemine devam edin. Barbunya domates suyunu çekmeye yakın içine bir su bardağı sıcak su ilave edip 10 dakika daha pişirip ocağın altını kapatıp, soğumaya bırakın. Servis yaparken maydanoz yaprakları ile süsleyip soğuk servis yapın.

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

Malzemeler

  • 1 adet beyaz lahana (sarmaya uygun)
  • Yeteri kadar su
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım demetten az maydanoz
  • 6-7 dal dereotu ve reyhan
  • 2 diş sarımsak
  • 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, yenibahar, çok az tarçın
  • Zeytinyağı
  • Toz kırmızıbiber

Hazırlanışı

Lahanayı ortasındaki sert kısmını keserek çıkartın. Bütün olarak bir tencereye yerleştirin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip 10 dakika haşlayın. Tencereden alıp soğuk suya koyun ve ılık olana kadar bekletin. Daha sonra yapraklarını alın. Büyük yapraklarını dolma olacak istediğiniz büyüklükte kesip kenara alın. Dolmanın iç malzemesi için pirinç, ince kıyılmış kuru soğan, sarımsak, salça, ince doğranmış maydanoz, dereotu, reyhan ve baharatları ilave edin. Tuz ve zeytinyağını ayarlayın ve karıştırın. Bir parça lahanayı düz bir zemine serin. Üzerine harç koyup sarın. Düz bir tencerenin dibine yaprak lahana serin. Hazırladığımız sarmaları tencereye sırayla dizin. Sarmaların seviyesine gelecek kadar sıcak su ekleyin. Kapağı kapatın, su kaynadıktan sonra kısık ateşte 30-35 dakika pişirin. Servis yaparken kızgın tereyağında kavurduğunuz kırmızı toz biberi sarmaların üzerine gezdirin. Servis yaparken isteğe göre yoğurt kullanabilirsiniz.

İMAMBAYILDI

Malzemeler

  • 6 adet orta boy kemer patlıcan
  • 4 adet soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 3 adet orta boy domates
  • 2 adet esmer kesme şeker
  • 6-7 dal maydanoz
  • Deniz tuzu
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Patlıcanların saplarını bırakıp alacalı soyun. Bol tuzlu suda acısı çıkana kadar bekletin. Soğanları piyaz şeklinde doğrayın. Sarımsakları ince doğrayın. Bir tavada zeytinyağına soğan, sarımsak ve şekeri ilave edip pembeleşinceye kadar sote yapın. Üzerine küp doğranmış domatesi ilave edip 1-2 dakika pişirin, ince doğranmış maydanozu ilave edip harmanlayın. Patlıcanların ortasını bir bıçak ile dilip ayrı bir tencerede zeytinyağında kızartın. Kâğıt havlu üzerinde fazla yağını çektirin. Hazırladığınız soğan harcı ile patlıcanların içini doldurup fırın tepsisine dizin üzerlerine domates dilimleri yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Not: Bu mezeyi soğuk olarak servis yapabilirsiniz.

ARNAVUT CİĞERİ

Malzemeler

  • 1 kg kuzu ciğeri
  • 3 soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Kristal tuz
  • Zeytinyağı

Kızartmak İçin;

  • Un
  • Ayçiçeği yağı

Hazırlanışı

Soğanları piyazlık doğrayın. Zeytinyağında soteleyin. Kuşbaşı doğranmış ciğerleri tuz ve karabiber eklenmiş una bulayın. İyice ısıttığınız ayçiçeği yağında kızartın. Sotelediğiniz soğanları, ince kıyılmış maydanoz, pul biber ilave edip harmanlayın. Kızartılan ciğeri servis tabağına alıp üzerine kişniş serpip, hazırlanan soğan ile servis yapın.

PAÇANGA BÖREĞİ

Malzemeler

  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet kırmızıbiber ( kapya )
  • 1 adet domates
  • 8-10 dilim pastırma
  • 4-5 dal maydanoz
  • 4 adet dilimlenmiş keçi peyniri
  • 1 çay bardağı kaşar peynir rende
  • 1 adet el yufkası
  • Sıvıyağı

Hazırlanışı

Tüm malzemeyi ince doğrayın. Tereyağında biberleri sote yapın. İçine küp doğranmış domatesi ilave edin. Pastırmayı ilave edip 5 dakika sote yapıp ince doğranmış maydanozu ilave edip harmanlayın. Düz bir zeminde üçgen kesilmiş yufkaya önce kaşar peyniri üzerine hazırlanan pastırmalı harç sonra dilimlenmiş kaşar peynirini yerleştirip sarın. Kızgın yağda kızartın. Kızaran paçanga böreğinin fazla yağını havlu kağıt üzerinde çektirin. Servis tabağına alıp üzerini dereotu ile süsleyin.

ÜÇGEN BÖREK

Malzemeler

  • 1 kg baklavalık yufka
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Peynirli iç için

  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı rende tulum peyniri
  • 1 çay bardağı rende eski kaşar
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu

Hazırlanışı

Patatesleri haşlayıp püre yapın. Tulum peynirini ve tuzu patatese ilave edip karıştırın. Yumurtayı bir kâsede çırpın. Karışımı peynirli patatese yavaş yavaş yedirin. Karışımın sulu olmamasına dikkat edin. Bir yufkayı ortadan ikiye bölün. Üzerine zeytinyağı gezdirip uzunlamasına üçe katlayın. İç malzemeyi uzunca yerleştirip üçgen şeklinde muska böreği gibi sarın. Üzerine çırpılmış yumurta sürüp, kaşar peyniri rendesi serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.

Şık bir yemek takımı ve birbirinden lezzetli yemeklerle donatılmış yılbaşı masasının geçmişte, şimdi ve gelecekte vazgeçilmez klasiği  “hindi” ve “kestaneli pilav’’…

BAHARATLI HİNDİ

Malzemeler

  • 1 adet (4 kg’lık) hindi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 adet limon
  • 1 adet portakal
  • Kristal tuz, karabiber

Hazırlanışı

Hindiyi geniş bir tepsiye alın. Tereyağını bir tencerede yakmadan eritip içine tuz, limon suyu, rendelenmiş sarımsak, kuru fesleğen, toz kırmızıbiber, kekik ve karabiberi ekleyip 3-4 dakika kısık ateşte pişirin. Fırça yardımıyla tüm sosu hindinin içine ve dışına sürün. Limon ve portakalı kabuklarıyla dilimleyip hindinin içine yerleştirin. Büyük boy bir fırın poşetine 1 tatlı kaşığı un koyup sallayın. Daha sonra unu boşaltın. Hindiyi fırın poşetine alın ve poşeti kapatmadan önce içerisine kalan sosun tamamını dökün. Üzerine bıçakla 2-3 delik açın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 1,5 saat pişirin. Sürenin sonunda ısıyı 150 dereceye düşürün ve 1,5 saat daha pişirin. Fırından çıkardığınız hindiyi, biberiye ve narla süsleyerek kestaneli pilavla servis yapın.

 KESTANELİ PİLAV

Malzemeler

  • 3 su bardağı pirinç
  • 100 gr kuş üzümü
  • 200 gr kestane
  • 1 soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı zencefil
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 100 gr kuru kayısı
  • 100 gr Antep fıstığı
  • 1 demet dereotu
  • Kristal tuz, karabiber

Hazırlanışı

Pirinci yıkayıp süzün. Kuş üzümü ve kabuklarını soyduğunuz kestaneyi sıcak suda bekletin. Yemeklik doğradığınız soğanı tereyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Pirinci ilave edip pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Tuz ve baharatları ilave edip karıştırın. Sıcak tavuk suyunu ilave edin ve kapağı kapalı olarak pişirin. Pirinçlerin suyunu çekmesine yakın kuş üzümü, kestane, küp doğradığınız kuru kayısı, ince kıydığınız dere otu ve Antep fıstığını ilave edip karıştırın. Kısık ateşte 5-10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Üzerini kağıt havlu ile kapatarak 10 dakika dinlendirin. Baharatlı hindi ile sıcak olarak servis yapın.

Öyle malzemelerle bir araya geldiklerinde size adeta bir  “aile” olduklarını hissettiren, damaklarınıza duygusal dakikalar yaşatırken gözlerinize de bayram ettiren vasilopita tek başına bunlara yeter…

VASİLOPİTA – YENİ YIL KEKİ

Malzemeler

  • 3,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı esmer toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 küçük paket vanilya
  • Yarım su bardağı dövülmüş fındık ve badem
  • 1 su bardağı sarı kuru üzüm
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet rendelenmiş portakal kabuğu
  • 1 adet portakal suyu
  • Süslemek için pudra şekeri

 Hazırlanışı

Derin bir kabın veya mikserin içine şeker ve oda sıcaklığında bekletilen tereyağını koyun, rengi beyaz olup şeker iyice eriyene kadar karıştırın. Yumurtaları teker teker ilave edip karıştırın. Karışım köpürmeye başladığı zaman vanilya ve rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyip karıştırma işlemine devam edin. Daha sonra süt ve portakal suyunu ilave edin. Ardından kabartma tozunu ilave edip karıştırın. Elenmiş unu yavaş yavaş karışımın içine ilave edip karıştırın. Tamamen karıştıktan sonra fındık, badem ve sarı üzümü ilave edip kaşıkla birazcık karıştırın. Pişirme kabını yağlayıp hazırladığınız hamur karışımını içine aktarın. Bir metal para veya küçük altını kekin içine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ortalama 45-50 dakika pişirin. Hazır hale gelen keki fırın içinde bekletmeden çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Üzerini pudra şekeri ile kaplayın veya Noel süslemeleri yapın.

Gecenin sonunda mis gibi bir çorbaya kim hayır diyebilir ki!

GERDAN PAÇASI

Malzemeler

  • 2 kuzu gerdanı
  • 6 diş sarımsak
  • 6 yemek kaşığı limon suyu
  • 3 yemek kaşığı kepekli un
  • 5 dilim ekmek
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Kristal tuz
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Gerdanları iyice yıkayıp bolca suyun içinde bir saat bekletin. Tekrar yıkayın, süzün. Tencereye koyun, üzerine 8 su bardağı su ilave edip bir taşım kaynatın. Köpüğünü alarak ateşi kısın. Kapağını kapayın, etler iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sarımsakları dövün. Ekmeklerin kabuklarını ayırarak bir santimlik küpler halinde doğrayın. Tereyağını tavada eritin. Ekmekleri içine atın, altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Tencereden gerdanları çıkarıp etlerini ayırın ve didikleyin. Zeytinyağını bir tavada kızartın. Unu içine ilave edip biraz kahverengileşinceye kadar kavurun. Tenceredeki sıcak et suyuna ezilmiş sarımsak, limon suyu, tuz, kırmızı toz biber ve kavrulmuş unu katıp karıştırın. İçine didiklenmiş etleri ilave ettikten sonra bir taşım kaynatın. Ateşi kısın on dakika daha pişirin. Paçayı servis yaparken yanında kızarmış ekmek parçalarıyla sıcak servis yapın.